NavMenu

FBiH prihvata rješenja inspektora iz RS - Uskoro jedinstvena lista, cjenovnik i postupak kontrole proizvoda pri uvozu i izvozu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.01.2014. 15:46
Komentari
Podeli
Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine, donijeće novu instrukciju kojom se prihvataju rješenja inspektora RS, čime se rješava problematika zbog zabrane stavljanja u promet na tržište FBiH proizvoda koji nisu dobili uvjerenje federalnih inspektora.

Ovo je istaknuto u srijedu (15. januar 2014.) nakon sastanka u Sarajevu delegacija Vlade RS i Vlade FBiH koje su predvodili Željka Cvijanović, premijerka RS, i Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Dogovoreno je da će vlade entiteta donijeti jedinstvenu listu, cjenovnik i postupak kontrole proizvoda pri uvozu i izvozu, a rok da se ovo usaglasi je mjesec dana.

- Kratkoročna dobit je da se prihvataju rješenja inspektora RS na granici, a otvaraju se vrata sistemskom rješenju u ovoj oblasti. Problem je riješen. Zadovoljna sam zbog toga - istakla je Cvijanović.

Nikšić je kazao da će nakon donošenja usaglašene liste, cjenovnika i postupka kontrole proizvoda od Vijeća ministara BiH biti traženo da donese podzakonske akte po državnom Zakonu o nadzoru kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu iz 2003. godine.

Odluka federalnog Ministarstva trgovine o zabrani uvoza roba koje nisu prošle inspekcijske organe FBiH izazvala je oštre reakcije iz RS.

Vlada FBiH je na sjednici krajem decembra prošle godine ocijenila da je ta odluka temeljena na odredbama Zakona o kontroli kvalitete FBiH, ali da je nužno da Vijeće ministara donese provedbene propise i tako omogući njegovu provedbu državnog zakona i funkcionisanje jedinstvenog tržišta BiH.

Nakon ovog, trećeg sastanka entitetskih premijera u protekla dva mjeseca istaknuto je da nastupaju s aspekta partnerstva, te je za naredni period najavljen još jedan sastanak.

Razgovori su juče vođeni i o "Južnom toku", te je ponovljeno da je Vlada RS dala saglasnost za sporazum Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH o saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike radi realizacije gasnog projekta "Južni tok", te da će i Vlada FBiH dobiti elaborat o kojem će se izjasniti.

Cvijanović je istakla da je u interesu građana da imaju gasovod.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.