NavMenu

Bukurešt : BIH potpisala CEFTA sporazum

Izvor: Fena Utorak, 19.12.2006. 13:25
Komentari
Podeli




Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić je 19. decembra 2006. godine u Bukureštu potpisao Sporazumu o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA).

Svečanoj ceremoniji potpisivanje prisustvovao je i zamjenik ministra inostranih poslova BiH Anton Rill koji je bio šef tima naše zemlje u toku pregovora za pristupanje Sporazumu o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA).

Predsjedavajući Savjeta ministara Terzić, u obraćanju prisutnima, naglasio je da se potpisivanjem CEFTA stvara nova klima za ostvarenje ekonomskih odnosa u regionu istakavši da je BiH učinila velike napore kako bi i naša zemlja ispunila uslove potrebne za ulaza u CEFTA.

Terzić je naglasio da vjeruje da će primjena ovog sporazuma u vrlo kratkom roku pokazati pozitivne efekte.

Predstavnici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, te UNMIK-a su prije potpisivanja CEFTA usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj se iskazuje opredijeljenost dosljednoj primjeni ovog multilateralnog sporazuma, te ističe da je CEFTA odgovarajući okvir putem kojeg se podstiču ekonomske reforme potrebne za stvaranje bliskih veza sa Evropskom unijomu i da je ovaj sporazum u prošlosti doprinio pripremi zemalja članica za ulazak u Evropsku uniju. Potpisivanje CEFTA otvara za zemlje potpisnice novu eru međusobnih odnosa, ali i odnosa sa EU i međunarodnom zajednicom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.