Izvor: Fena | Utorak, 19.12.2006.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bukurešt : BIH potpisala CEFTA sporazum

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić je 19. decembra 2006. godine u Bukureštu potpisao Sporazumu o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA).

Svečanoj ceremoniji potpisivanje prisustvovao je i zamjenik ministra inostranih poslova BiH Anton Rill koji je bio šef tima naše zemlje u toku pregovora za pristupanje Sporazumu o centralnoevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA).

Predsjedavajući Savjeta ministara Terzić, u obraćanju prisutnima, naglasio je da se potpisivanjem CEFTA stvara nova klima za ostvarenje ekonomskih odnosa u regionu istakavši da je BiH učinila velike napore kako bi i naša zemlja ispunila uslove potrebne za ulaza u CEFTA.

Terzić je naglasio da vjeruje da će primjena ovog sporazuma u vrlo kratkom roku pokazati pozitivne efekte.

Predstavnici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, te UNMIK-a su prije potpisivanja CEFTA usvojili zajedničku deklaraciju u kojoj se iskazuje opredijeljenost dosljednoj primjeni ovog multilateralnog sporazuma, te ističe da je CEFTA odgovarajući okvir putem kojeg se podstiču ekonomske reforme potrebne za stvaranje bliskih veza sa Evropskom unijomu i da je ovaj sporazum u prošlosti doprinio pripremi zemalja članica za ulazak u Evropsku uniju. Potpisivanje CEFTA otvara za zemlje potpisnice novu eru međusobnih odnosa, ali i odnosa sa EU i međunarodnom zajednicom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.