NavMenu

Hrvat izumio bežični punjač za "iPhone" kog su kupili "Apple" i američka vojska

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 14.01.2014. 14:56
Komentari
Podeli

Nepunih sedam godina nakon što je hrvatski naučnik Marin Soljačić uspješno demonstrirao WiTricity, koncept bežičnog prenosa energije na sobnoj udaljenosti, ta tehnologija izlazi na tržište.

Naime, prije nekoliko dana na CES-u u Las Vegasu, najvećem sajmu potrošačke elektronike u svijetu, predstavljen je prvi bežični punjač za iPhone 5 koji se prodaje po cijeni od 99 dolara.

- Naš je tim uzbuđen što može predstaviti prvi bežični punjač koji radi na udaljenosti - izjavio je Eric Giler, izvršni direktor kompanije WiTricity koja se bavi komercijalizacijom otkrića hrvatskog naučnika.

- Zadovoljan sam kako se razvija naša tehnologija - rekao je Marin Soljačić, profesor na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu, istaknuvši da je sada zaokupljen projektima u nanofotonici, polju nanotehnologije.

Soljačić je na ideju WiTricityja, što je skraćenica od "Wireless Electricity", došao zahvaljujući svome mobitelu koji ga je noću često budio signalom koji je upozoravao da je prazan.

- Jedne sam noći počeo razmišljati kako bi lijepo bilo da se mobitel puni sam od sebe. Onda sam se dosjetio rezonancije, fizikalnog fenomena kod kojega neki predmet počinje titrati kada se pobudi frekvencija njegova vlastitog titraja - ispričao je Soljačić u julu 2007., kada je prestižni časopis "Science" objavio njegovo otkriće. Tada su ga mediji prozvali "novim Teslom".

Soljačić je tada prognozirao da bi njegovo otkriće svoju primjenu prvo moglo naći kod mobitela, laptopa, MP3 plejera i malih kućnih robota. Iako je prije sedam godina koncept WiTricity bio jako udaljen od znanstvenog mejnstrima, bežični je prenos zainteresirao niz velikih kompanija, uključujući "Apple", "Intel" i "Toyotu", ali i američku vojsku. U listopadu 2013. "Intel" i "Foxconn Technology" uložili su 25 mil USD u WiTricity, dok je u prosincu "Toyota" objavila da je licencirala tehnologiju za gradnju stanica za punjenje električnih automobila.

- Punjač za Iphone 5 je samo korak prema integraciji te tehnologije u PC-je. Radi na AA baterijama koje bi se mogle puniti s udaljenosti - ustvrdio je Eric Giler.

WiTricity planira prodavati punjače i baterije za punjenje u prvoj polovini godine. Punjač za Iphone5 idući je korak prema integraciji te tehnologije u PC-je i smartphone, tvrdi izvršni direktor WiTricityja Eric Giler. Kompanija, takođe, radi na AA baterijama koje bi se mogle punuti s udaljenosti.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.