Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.01.2014.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zenica, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača grade zajednički sistem vodosnabdijevanja vrijedan 40 mil KM

U Sarajevu je održan sastanak premijera Federacije Nermina Nikšića sa premijerima Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, načelnicima općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica, predstavnicima Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH, direktor Javnog fonda sliva rijeke Save, direktor Regionalnog vodovoda "Plava voda", objavljeno je na sajtu Vlade ZDK.

Razgovaralo se o iskorištavanju dijela kapaciteta Plave vode za vodosnabdijevanje zainteresovanih gradova: Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače. Dogovoreno je da će u konstrukciji finansiranja zainteresovane općine, izuzimajući Travnik, obezbijediti polovinu potrebnih sredstava za izgradnju ovog zajedničkog sistema vodosnabdijevanja. To je iznos od ukupno 40 mil KM.

Općine će se kreditno zadužiti ukupno 20 mil KM, a kantonalne vlade će obezbijediti drugu polovinu putem svojih budžeta is dijela sredstava vodnih naknada. Federalna Vlada će finansirati razliku potrebnog novca.

Kredit je predviđen na otplatni plan od 15 godina sa grejs periodom od tri godine.

Projekt je jednoglasno podržan, a federalni premijer Nikšić prihvatio je da se proglasi javnim interesom od značaja za Federaciju BiH kako bi se omogućio skraćeni postupak obezbjeđenja sredstava iz federalnih fondova.

Projekat predviđa pored izgradnje cjevovoda, uređenje kompletnog vodozahvata izvorišta Plave vode sa stanovišta okolišnog regulisanja i zaštite od potencijalnih zagađivača sa platoa Vlašića, pa je predviđeno regulisanje kompletnog kanalizacionog prstena za zbrinjavanje otpadnih voda sa izletišta na ovoj planini.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.