NavMenu

Probijen tunel "Suhodol" - Kompletna dionica Vlakovo-Tarčin vrijedna 722 mil KM do kraja 2014.

Izvor: eKapija Nedjelja, 12.01.2014. 22:25
Komentari
Podeli
(Foto: Jpautoceste.ba)
Probijen je tri kilometra dug tunel "Suhodol", najznačajniji objekat na poddionici Suhodol – Tarčin. Kompletna dionica Vlakovo – Tarčin duga je 20,2 kilometra, a vrijednost radova iznosi 722 mil KM, saopšteno je na zvaničnom sajtu "Autocesta FBiH".

Na dionici je projektovano pet tunela, sedam mostova/vijadukta, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Mokrine i petlja Tarčin. Planirana je i izgradnja osam kilometara lokalnih i servisnih saobraćajnica.

Otvaranju su, osim direktora "Autocesta FBiH", Ensada Karića, prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i član Uprave kompanije "Cengiz Inşaat" Ekrem Cengiz.

- Još jedan od najavljenih projekata završavamo u roku. Nakon što smo "Vijenac", najveći tunel na autocesti na Koridoru 5C, preimenovali u "1. mart", zadovoljstvo mi je reći kako će tunel "Suhodol" biti nazvan "25. novembar". Tako dva najbitnija datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine kroz dva najveća tunela upisujemo na mape ovog istinski veoma značajnog državnog projekta - istakao je Ensad Karić, direktor preduzeća "Autoceste FBiH".

(Foto: Jpautoceste.ba)
Na ovoj dionici 60% radova izvode domaće kompanije. Ukupno je angažovano dvadesetak domaćih kompanija, sa preko 1.500 radnika.

- Zadovoljstvo nam je što možemo pomoći razvoju privrede Bosne i Hercegovine time što koristimo domaće resurse i sirovine u izgradnji autoceste. Od 1900 radnika koji su angažovani na izgradnji ove dionice oko 1500 je radnika Bosanaca i Hercegovaca - rekao je član Uprave kompanije "Cengiz Insaat" Ekrem Cengiz.

Kompletna dionica će biti završena i puštena u promet do kraja 2014. godine. Tako će biti ostvaren plan da do kraja godine bude završeno funkcionalnih 102 km autoceste na Koridoru 5C, saopšteno je iz "Autocesta FBiH".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.