Izvor: Fena | Ponedjeljak, 18.12.2006.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Američki časopis "Time" izabrao korisnike interneta za "Ličnost godine"Čestitamo, vi ste "Ličnost godine" u izboru magazina "Time". Ovako se jučer čuveni njujorški nedjeljnik obratio čitaocima, odlučujući da, umjesto individualne nagrade, ove godine laskavom titulom počasti sve građane svijeta koji koriste internet.

"Ukoliko izaberete pojedinca, morate da objasnite na koji je način ta osoba uticala na živote miliona ljudi", izjavio je urednik magazina Richard Stengel. "Ukoliko izaberete milione ljudi, ne morate ništa da objašnjavate".

Time se ove godine odlučio i da navede 26 osoba koje su "nešto značile" u 2006., uključujući američkog predsjednika Georga Busha, predsjednika Sjeverne Koreje Kim Džong Ila, papu Benedikta XVI, te zvaničnike administracije u Washingtonu Dicka Cheneya i Donalda Ramsfelda.

"Budite sigurni, postoje pojedinci koje možemo okriviti za mnoge bolne događaje iz 2006. godine. Konflikt u Iraku se produbio i postao krvaviji. Izbio je ozbiljan sukob između Izraela i Libana. Rat u Sudanu je nastavljen. Diktator Sjeverne Koreje je dobio bombu, što želi i predsjednik Irana. U međuvremenu, niko se nije brinuo o globalnom otopljavanju, a ni "Sony" nije napravio dovoljno komada "Playstationa 3", navodi Time.

Sa druge strane, po Timeu, ukoliko se 2006. pogleda kroz različitu prizmu može se vidjeti i sasvim drugačija priča, koje nije povezana sa konfliktima ili velikanima.

"To je priča o zajednici i saradnji u mjeri koja nikada ranije nije zabilježena. Radi se o kosmičkom skupu znanja nazvanom "Wikipedia", populanoj Internet stranici za razmjenu video snimaka "YouTube" i mrežnoj metropoli zvanoj "MySpace". Suština je u tome da se ogroman broj ljudi hrve sa moći nekolicine, međusobno se pomaže bez naknade, i u tome što to neće samo promijeniti svijet, već i način na koji se svijet mjenja", objasnio je američki nedjeljnik.

Ovo je četvrti put da se "Time" uzdržao od izbora "LIčnosti godine". Prethodno, 1966. godine titulu su ponijeli "svi mlađi od 25 godine", 1975. žene u Americi i 1982. godine kompjuter.

Prošle godine, titulu magazina "Time" ponijeli su osnivač "Microsofta" Bill Gates i njegova supruga Melinda i pjevač grupe "U2" Bono, zbog nastojanja da se u svijetu smanji siromaštvo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.