NavMenu

Ima investitora, ali ne i uslova da ulažu - Da li je došao krajnji momenat da se spoje berze u regionu?

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.01.2014. 11:48
Komentari
Podeli

Šest regionalnih berzi, šest direktora i hiljade zaposlenih. Ukoliko bi došlo do konsolidacije tržišta kapitala u regionu, sve to ne bi postojalo. Na Konferenciji Beogradske berze, održanoj pre nešto više od mesec dana u Beogradu, investitori, brokeri i direktori berza rekli su da ima potrebe za tim.

Sandra Janković, fond menadžerka fonda "Danske Capital" iz Kopenhagena, jedna od panelista Konferencije, izjavila je tim povodom da su administrativni problemi najveća prepreka investitorima da ulažu u zemlje u regionu.

- Ovde kažu "Naše tržište je atraktivno". Jeste, ali ima bezbroj malih tržišta koja su možda i više atraktivna. Rješenje je sjesti i odraditi posao. Stvoriti uslove da se spoje berze. Meni je lako da ulažem u regionu, jer znam jezik, ali strancima je više nego teško, budući da većina kompanija nema ni izvještaje, ni prospekte, ali ni ostali materijal na engleskom, niti uopšte postoje sektori za odnose sa investitorima (IR) – rekla je Janković tokom panela "Integracija i konsolidacija u regionu - da li je došlo vrijeme?.

Uzor baltičke zemlje

Direktor Banjalučke berze Milan Božić smatra bi se povezivanje berzi moglo ostvariti na osnovu baltičkog modela, što bi značilo da se na jednoj platformi može trgovati svim hartijama od vrijednosti u regionu, uz zadržavanje formalne samostalnosti berzi i ostalih instutucija tržišta kapitala.

- Za sada se ovaj model ne može jednostavno realizovati, s obzirom da ne postoji investitor sa ponudom koja bi bila atraktivna sva tržišta kapitala u regiji, kao što je to OMX na Baltiku. Otežavajuća okolnost je i to što su lokalne berze već uložile dosta u razvoj informacionih tehnologija, pa se teško može opravdati njihova zamjena u kratkoročnom periodu.

On navodi da se neke berze u regiji već nalaze na platformama "sa kojih se ne isplati migrirati", kao što su njemačka XETRA i švedski OMX.

- Vjerovatno je racionalnije rješenje da se berze u regiji dogovore u vezi sa zajedničkim izborom jedne od ove dvije platforme, ako bi se dobila dobra ponuda. Trenutni obimi trgovanja u regiji ne opravdaju ovakve investicije, pa bi se o eventualnom prelasku na neku internacionalnu platformu moglo razmišljati tek ako bi se pojavili jasni signali da će se otpočeti reforme koje bi omogućile da se zemlje regiona više oslanjaju na vlastite izvore akumulacije. Stoga mislim da je vjerovatnije da će berze pojedinačno birati partnerstva, kao što je to uradila Ljubljana ulazeći u grupaciju koju prevodi Bečka berza - kaže Božiš za portal "eKapija.com".

Božić vjeruje da se će već u ovoj i narednoj godini očekuje unapređennje saradnje kada je u riječ o uvezivanju brokerskih kuća i zajednička međunarodna promocija, "što bi investitorima značajno pojednostavilo pristup investicionim mogućnostima u regiji".

- Sada tržišta kapitala u zaostaju, jer su države u regiji napravile stratešku grešku kada su izabrale da se dominatno oslone na strane izvore finansiranja, pri čemu je potrošeno dragoceno vrijeme za uspostavljanje održivih mehanizama za stvaranje i alokaciju vlastite akumulacije. Značajno kasnimo u ključnim segmentima za razvoj tržišta kapitala, kao što su reforma penzijskog sistema, razvoj fondovske industrije, životnog osiguranja, zaštita investitora, te posebno na planu finansijskog opismenjavanja stanovništva - kaže naš sagovornik.

On dodaje da regionalno povezivanje može koliko toliko da popravi likvidnost na lokalnim tržištima, ali da "to nije dovoljno da se isprave pomenute ključne slabosti zbog kojih regionalne berze ne uspjevaju da se transformišu iz servisa za privatizaciju u vitalan mehanizam za usmjeravanje domaće akumulacije u investicije".

Banjalučka berza će, prema njegovim riječima, podržati svaki koncept povezivanja koji dogovore veća tržišta kapitala u regiji, te implementirati dogovorena rješenja u lokalno regulatorno i informaciono okruženje.

Učesnici Konferencije Beogradske berzeUčesnici Konferencije Beogradske berze

I Daniel Nevidal, član Uprave "Interkapital vrijednosni papiri" iz Zagreba, kaže da bi njima prije svega odgovarala zajednička trgovačka platforma. Na Konfernciji Beogradske berze, i on je naveo da su to baltičke zemlje primjenile prije 30 godina.

- One ni danas nemaju zajedničku berzu, ali imaju zajedničku platformu - objašnjava Nevidal.

To bi značilo da međunarodni investitori imaju račun u jednoj zemlji, ali zajednički depozitorijum. Tačnije, zajedničku instituciju za kliring i saldiranje.

- Danas imate investitore iz Hrvatske koji bi kupovali akcije NIS-a, ali im je užasno skupo – kaže Nevidal, koji se slaže da su administrativni problemi i neusaglašenost najveća prepreka investitorima.

On dodaje da je insistiranje na nacionalnoj berzi "samo put u izolaciju tržišta".

Beneficije jedinstvene platforme

Izvršni direktor Sarajevske berze Almir Mirica kaže da je teži put vlasničko spajanje berzi u regionu, jer se postavlja pitanje usklađenosti nacionalnih regulativa koje regulišu tržište kapitala, privredna društva i mnoge druge aspekte.

- U pogledu ove vrsta spajanja smatram da realne pretpostavke mogu nastati tek kada cjelokupna regulativa bude usklađena sa regulativom Evropske unije. Mnogo izgledniji "modus operandi" je uspostava zajedničke tržišne platforme kako to planiraju Sarajevska, Banjalučka i Montenegro berza. Osnova našeg pristupa je da se investitorima omogući da sa bilo kojeg od ova tri tržišta (kasnije i sa ostalih tržišta) omogući jednostavna i brza trgovina na ovim tržištima. Osnova kod ovog pristupa je elektronska platforma koja prihvata naloge sa svih tržišta i prosljeđuje ih na željeno tržište. Klijent će nakon uspostave ove platforme pristup partnerskih tržištima imati putem svog lokalnog brokera ili direktno uspostavljajući odnos sa brokerom sa ciljnog tržišta.

Mirica ističe da pristup koji su odabrali daje benefite jednog jedinstvenog tržišta, te se time ne javljaju problemi koji se mogu desiti većim stepenom uvezivanja tržišta (regulacija i nadzor, clearing i settlement i sl.)

- Od ovog projekta očekujemo veću likvidnost na tržištu, budući da će lokalni investitori imati veću mogućnost izbora vrijednosnih papira za sastavljanje svog portfolija. Ako imamo veću likvidnost na tržištima, ona će postajati interesantnija za kompanije da svoje potrebe za dugoročnim kapitalom podmiruju upravo na tržištima kapitala.

Zajedničkoj platofmi, prema njegovim riječima, ciljna grupa neće biti samo regionalni investitori, već će ono biti pristupačno i interesantno svjetskim ulagačima.

Direktorka Beogradske berze, Gordana Dostanić, nakon Konferencije izjavila je za "eKapiju" kaže da su i oni spremni za spajanje.

- Razgovaram sa kolegama u regionu i nailazim na njihovu veliku spremnost da se nešto učini... Berza ne može sama to da uradi, konsolidacija je više stvar regulatora.

Spremnost čelnih ljudi berzi, dakle, postoji. Ali odgovor na pitanje, zašto do sada ovakva ideja nije realizovana ostaje da lebdi u vazduhu. Po svemu sudeći, do sledeće Konferencije čiji će organizator biti neka od berzi u regionu, koja sama ne može da privuče baš mnogo investitora, a samim tim ni kapitala.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.