NavMenu

Na proljeće radovi na dionici autoputa od Prnjavora ka Banjoj Luci - Finansijske ponude za dionicu Doboj-Vukosavlje do 14. marta 2014.

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 05.01.2014. 12:55
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija

Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić ističe da su pripreme za početak gradnje druge dionice autoputa Banja Luka - Doboj, za dionicu od Prnjavora do Banja Luke, već počele i da mašine na teren izlaze početkom građevinske sezone, te da je ugovoren kredit sa Evropskom investicionom bankom od 160 mil EUR.

- Od izvođača radova zavisi sa koje strane trase će da počnu radovi, ali prema dosadašnjem iskustvu, očekujemo da će krenuti iz najmanje dva smjera - napominje Topić u intervjuu Srni.

Prema Topićevim riječima, prošlu godinu obilježio je početak izgradnje dionice autoputa od Prnjavora prema Doboju - građevinska sezona maksimalno je iskorišćena i urađen je prvi sloj trase na svih 36 kilometara dionice. Osim toga, počela je izgradnja mosta preko rijeke Bosne, kao najvećeg objekta na toj dionici autoputa.

U gradnji prve dionice autoputa maksimalno su angažovane lokalne firme iz Doboja i Prnjavora, ne samo iz građevinskog sektora, nego iz svih vrsta usluga potrebnih za jedan tako veliki projekat.

- Kada krenemo sa gradnjom druge dionice autoputa potrebe će biti duplo veće i ko god se do sada nije uključio ima priliku da to uradi, jer će posla biti najmanje naredne tri godine. Od tih preduzeća očekuje se samo da ispune minimum uslova po pitanju kvaliteta usluga, rokova i ozbiljnosti koju zahtijevaju projekti vrijedni stotinama miliona KM - poručuje Topić.

Godinu iza nas, ocjenjuje on, obilježili su i intenzivni pregovori o izboru privatnog partnera za dionicu Koridora "5C", od Doboja do Vukosavlja, a rok za dostavljanje finansijske ponude je 14. mart.

Pregovori traju dugo, jer je riječ o specifičnom ugovoru koji podrazumijeva finansiranje, građenje i održavanje dionice autoputa u narednih 25 do 30 godina.

Kada je riječ o pripremama za uvođenje naplate na autoputu Banja Luka - Gradiška, Topić najavljuje da će ovih dana početi izgradnja naplatnih kućica, te da je u toku tender za izbor dobavljača opreme za naplatu.

- Izgradnja kućica i montaža opreme trebalo bi da traje tri mjeseca, tako da će na proljeće biti obezbijeđeni uslovi za početak naplate. Naplata putarine višestruko je osjetljiva oblast, pogotovo kad se prvi put počinje s tim poslom - napominje Topić.

Hrvatska odlugovlači kada je riječ o izgradnji mosta preko Save kod Gradiške - napominje direktor "Autoputeva Republike Srpske" i objašnjava da Zagreb odugovlači s tim projektom, jer kao član EU očekuje bespovratna sredstva za taj posao.

- Osim gradnje mosta, koju Hrvatska finansira sa 50%, u njenoj je obavezi i izgradnja desetak kilometara nove saobraćajnice od novog mosta do čvora u Okučanima, što nije malo novca - objašnjava Topić.

On najavljuje da će "Autoputevi Srpske" intenzivirati pregovore sa Hrvatskom, koja od početka ove godine ima mogućnost da konkuriše za bespovratna sredstva za taj projekat, te da će ovo preduzeće u narednom periodu uraditi studijsku i plansku dokumentaciju za izgradnju auto-puteva i brzih puteva drugog prioriteta, koji će biti građeni nakon završetka započetih projekata.

To je pravac od Banja Luke prema jugu, tačnije prema Splitu, preko Glamoča i Kupresa, zatim pravac od Banja Luke prema zapadu, odnosno prema Prijedoru, Novom Gradu, te pravac prema istoku, odnosno prema Srbiji, preko Brčkog i Bijeljine. Ti pravci bi, činili mrežu autoputeva u Republici Srpskoj, a kvalitetna studijska i planska dokumentacija pokazaće prvo izbor trase, a kasnije i opravdanost i realnu dinamiku izgradnje tih putnih pravaca.

- Za autoput prema Splitu zainteresovani su i strani partneri, od kojih smo već imali razgovore sa njemačkim, hrvatskim i kineskim stranama. Za taj projekat potrebna je puna saradnja sa Federacijom BiH i Hrvatskom, jer će taj put biti u punoj funkciji tek kad se spoji sa Splitom - napominje Topić za Srnu.

On ukazuje da je od brzih puteva u planu izrada studijske i planske dokumentacije za dionicu od Sarajeva prema Višegradu, odnosno Vardištu i dalje prema Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.