NavMenu

I Sarajevo je nekada imalo svoj FK "Hajduk"

Izvor: eKapija Subota, 04.01.2014. 13:51
Komentari
Podeli

Davne 1912. godine u gradu na Miljacki osnovan je Radnički sportski klub "Hajduk". Svoje nogometne utakmice igrali su na Skenderiji. Takmičili su se u najjačim ligama tadašnje Jugoslavije. "Hajduk" je u to vrijeme imao izuzetno jaku ekipu, piše "Klix".

Klub se ugasio nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, mnogim građanima glavnog grada BiH nije poznata činjenica da je i Sarajevo nekada imalo svoj "Hajduk".

Nastupali su u crvenim dresovima. Nekadašnji nogometaš FK "Sarajevo" Ibro Biogradlić, jedan je od rijetkih koji se toga sjeća. Djetinjstvo je proveo na Skenderiji. Kaže da se prisjeća pojedinih utakmica ovog kluba.

- Nastupali su u crvenim dresovima. Kada sam ja počeo igrati nogomet nije postojao "Hajduk" koji se takmičio u staroj Jugoslaviji. Gledajući šta smo naslijedili, odnosno po dresovima i ostalom, mislim da je FK Sarajevo dosta toga uzelo od Hajduka. Vjerujem da i sada u vitrinama tima sa Koševa ima pehara na kojima piše ime ovog kluba - kaže za Klix.ba Biogradlić.

Dodaje kako je to bio jedan od najstarijih bh. klubova. Naglašava da je Hajduk igrao prvu ligu, između ostalih, zajedno sa Slavijom, Đerzelezom, Slogom i Saškom.

- "Hajduk" je bio imao dobar tim, ali je jedan od jačih klubova u to vrijeme bila "Slavija". Nisam ih zapamtio kao igrač, ali znam da su bili izuzetno jaki. Imali su igralište negdje kod Poljoprivrednog fakulteta. "Hajduk" je svoje utakmice igrao na stadionu na Skenderiji. Oni su bili radnički klub koji je zaista imao mnogo dobrih igrača. Bili su multinacionalni tim, nije se gledalo ko je ko. Kao dijete sam posmatrao njihove mečeve. Samo su me tarabe dijelile od igrališta, tako da sam na tom mjestu i počeo karijeru. Bilo je više klubova u Sarajevu koji su tada bili vjerski podijeljeni, a pamti se da je "Hajduk" bio multinacionalni klub - zaključio je Biogradlić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.