Izvor: eKapija | Subota, 04.01.2014.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od 1. januara poteškoće sa izvozom voća u EU

Proizvođači voća iz BiH, posebno jabuke, koji ne zadovoljavaju standarde Evropske unije, od 1. januara ne mogu izvoziti svoje proizvode, izvijestila je BHT, a prenosi portal Indikator.ba.

Strogi standardi Evropske unije koji se odnose na nivo pesticida i nitrata za njih, kako kažu, nisu problem. Prepreka izvozu je neposjedovanje certifikata kvaliteta, posebno tzv. Global gapa.

Zbog ovoga, između ostalog, biće izmijenjen i zakon o hrani u RS.

Dok se čeka donošenje pravilnika o tržišnim standardima za voće, voćari bilježe gubitke.

- U fazi je usaglašavanje šta će biti pravnii okvir, odnosno da li će to biti zakon o hrani na nivou BiH ili će svaki entitet donijeti taj isti pravilnik. Mi ćemo ići sa novim zakonom o hrani - kaže Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i voprivrede RS.

Nivo ostataka pesticida u našoj zemlji moguće je utvrditi u nekoliko laboratorija. U Banjoj Luci taj posao rade na Poljoprivrednom institutu.

- Što se tiče ostataka pesticida, svi voćari moraju da urade analizu i da pokažu da nema pesticida u njihovim plodovima, inače ne mogu dobiti Global gap. Svi certificirani proizvođači imaju uredne analize plodova - kaže Mile Gluvačević iz cerftifikacijske kuće Intertek Certification GmBH.

No, problem je što u BiH ne postoji ni jedna domaća certifikacijska kuća koja bi poljoprivrednicima osigurala svu potrebnu dokumentaciju za izvoz, a kupci u EU uslovljavaju izvoz upravo Global gap certifikatima.

U BiH ima oko 300 famera koji su certifikovani, od čega u RS oko 50, a cerftifikovano je i oko 30 proizvođača jabuke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.