Izvor: Nezavisne novine | Petak, 03.01.2014.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sa novom energijom u 2014 - "Air Serbia" postaje regionalni lider

Srbija je obnovila nacionalnu aviokompaniju novim avio-brendom "Air Serbia", čiji je cilj da postane regionalni lider, izjavili su generalni direktor kompanije "Air Serbia" Dane Kondić i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

- U 2013. smo napravili istoriju, obnovili našu nacionalnu aviokompaniju i krenuli na istorijski put. Poslije 66 godina ugasili smo "Jat", ali ga nismo zaboravili, uzeli smo ono što je najbolje od te kompanije i ugradili u novu kompaniju "Air Serbia"-u -naglasio je Kondić.

Srbija prvi put ima nacionalnu aviokompaniju sa svojim imenom.

- Prije neki dan, drug iz Australije mi je rekao da je u Londonu prolazio pored našeg aviona, prvi put ga vidio i rekao - a-ha, to je iz Srbije. Sada svi u Evropi kada vide naš avion znaju odakle je - naveo je Kondić dodajući da je to za njega lično, kompaniju i Srbiju veoma bitna stvar.

"Air Serbia" je zvanično počela da radi kao nacionalni avioprevoznik Srbije 26. oktobra 2013. godine, uspostavljanjem linije Beograd - Abu Dabi.

"Air Serbia" je osnovana strateškim partnerstvom države i kompanije "Etihad Airways" iz Ujedinjenih Arapskih Emiratu, koja ima 49% vlasničkog udjela.

Prema Kondićevim riječima, "Air Serbia" je uvećala broj putnika i u periodu od oktobra povećan je kapacitet za oko 50%, pošto ima mnogo više letova.

Kondić je kazao da, na primjer, prvi avion airbus A319 "Novak Đoković" leti duplo više nego zamijenjeni boing 737.

- U novoj 2014. godini, za početak sezone krećemo u Bejrut, idemo u Varnu, Sofiju i tu još ima varijanti za koje se nismo definitivno odlučili. Imali smo Kairo u vidu, ali zbog problema u Egiptu još nismo riješili da li idemo ili ne. Ima još sedam ili osam destinacija koje razmatramo - naveo je Kondić.

- Sve ide dobro - naglasio je on dodao da "Air Serbia" u 2014. ulazi sa novom energijom.

Resorni ministar Antić je rekao da je duboko uvjeren da Srbija u oblasti aviosaobraćaja ima veliku perspektivu i da je aražman koji je država uradila sa "Etihad"-om i čvrsta garancija kvaliteta i pozicioniranja "Air Serbia"-e kao regionalnog lidera.

- Kad kažem regionalnog lidera mislim, prije svega, na kompaniju koja će skupljati putnike iz svih regionalnih centara i prevoziti ih po cijelom evromediteranu - naveo je Antić.

"Air Serbia" će, kako je rekao, zajedno sa partnerima iz "Etihad"-a obezbijediti najbolje transfere i tarife i za letove na interkontinetalnim destinacijama prema Sjevernoj Americi, Australiji, Dalekom Istoku... preko partnerskih kompanija "Etihada".

- To je velika šansa ne samo za "Air Serbia"-u već i za našu državu - istakao je Antić dodajući da je dobar saobraćaj ključan preduslov za dolazak ozbiljnih investiora u Srbiju

Nove investicije će doprinjeti zapošljavanju i boljem standardu građana, dodao je Antić.

"Air Serbia" opslužuje oko 30 destinacija u Evropi i na Mediteranu, sa matičnog begradskog aerodroma Nikola Tesla, u putničkom i teretnom saobraćaju.

"Air Serbia" nudi i duge i prekookeanske letove do Azije, Australije i američkog kontinenta sa "kod šer" partnerima i kompanijom "Etihad".

Nacionalna aviokompanija Srbije trenutno ima flotu od 10 uskotrupnih i 4 turboprop aviona, naručila je i kupovinu 10 aviona airbus A320neo koji koštaju ukupno milijardu dolara. Ti avioni će biti isporučeni između 2018. i 2020. godine.

Do tada će postojeća flota biti zamijenjena sa ukupno osam aviona A319 i dva A320, koji se uzimaju na lizing.

"Etihad" je nacionalni avioprevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je počeo sa radom 2003. godine, a već 2012. prevezao je 10,3 miliona putnika.

Ta bliskoistočna kompanija nudi letove za putnike i robu do 102 destinacije na Srednjem Istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Sjevernoj i Južnoj Americi, sa flotom od 87 aviona tipa airbus i boing.

"Etihad" je naručio još 220 novih aviona, uključujući 71 avion tipa boing 787 drimlajner, 25 aviona boinga 777-X, 62 airbusa A350 i 10 aviona airbus A380, inače najvećeg putničkog aviona na svijetu. "Etihad" ima vlasnički udio i u kompanijama "Air Berlin" , "Air Seychelles", Virgin Australia Aer Lingus, "Aer Lingus" i "Jet Airways"

"Etihad" će u prvom kvartalu 2014. pokrenuti i novi brend "Etihad Regional", pošto je uzeo 33,3% udjela u švajcarskom avioprevozniku "Darvin Airways".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 02.01.2014.)Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.