NavMenu

PAMTIĆU U 2013: Mladen Andrić

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.01.2014. 12:45
Komentari
Podeli

Mladen AndrićMladen Andrić

Mladen Andrić nalazi se na čelu kompanije "Perutnina Ptuj BH". U avgustu prošle godine proslavili su 7 godina poslovanja u Srpcu.

Pitali smo Mladena Andrića šta je prema njegovom mišljenju obilježilo 2013. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Što se tiče događaja u BiH ne mogu da izdvojim ni jedan poseban događaj, jer ove godine sva važnija dešavanja nisu se ticala privrede. Za "Perutninu Ptuj-BH" ova godina bit će zabilježena kao nastavak dobrog poslovanja iz 2012. godine, u kojoj smo preradili 7.725 tona pilećeg mesa, prodali 13.500 tona proizvoda u vrijednosti od 33 mil EUR, te otvorili 8 novih maloprodajnih trgovina "Perutnine Ptuj". Ova godina je bila ekonomski teška i za nas je bio izazov ostati u zacrtanim poslovnim okvirima, a koji smo uspješno odgovorili.

PROMAŠAJ GODINE

- Promašaj je bila nepripremljenost zakonske regulative za izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u EU. Odluka o nemogućnosti izvoza uticala je i na preduzeća koja su implementirala vertikalno integrisanu proizvodnju, što je uslov za izvoz u EU, a u koje spada i "Perutnina Ptuj-BH". Ured za veterinarstvo BiH u ovoj godini napravio je značajne pomake kako bi se otklonile postojeće prepreke te bi početkom 2014. godine sva preduzeća koja zadovoljavaju uslove trebalo da se nađu na listi izvoznika, a na kojoj se "Perutnina Ptuj-BH" već nalazi. Ovo jeste sa zakašnjenjem, ali će osim države i preduzeća i sami potrošači imati koristi. S jedne strane pojačat će se izvoz iz BiH, a sa druge strane potrošači će dobiti veću sigurnost u pogledu kvalitete i sigurnosti domaćeg proizvoda.

LIČNOST GODINE

- Privredna klima u ovoj godini je bila izuzetno teška i za mene "ličnost" godine predstavljaju svi privrednici koji pokušavaju u gotovo nemogućim uslovima da osiguraju pozitivno poslovanje, stabilna radna mjesta ili da otvore nova. Privreda je kičma svake države i treba da bude prioritet cijelog društva.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Država je u ovoj godini shvatila svu neophodnost otvaranja naše privrede prema trećim tržištima i važnost poticaja izvoza. Stoga najboljim potezom ocjenjujem sve veći broj bilateralnih sporazuma sa zemljama u oblasti izvozne politike, a posebno u prehrambenom sektoru. Iskustvo "Perutnine Ptuj-BH" je da imamo kvalitet i sigurnost koja je potrebna za izvoz, a time su nam i otvorena vrata za tržišta kojima je to prioritet kada je hrana u pitanju.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Odluka Komiteta Europske unije za IPA fondove da BiH ne dobije 45 mil EUR zbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". Bez obzira što je "spašeno" 2 miliona eura za projekte razvoja srednjih i malih preduzeća, ovo je ogroman gubitak po državu, njene građane, ali prije svega za privredu.

ŠTA OČEKUJETE U 2014. GODINI?

- Ovo je izborna godina u BiH i očekujem da će država napraviti radikalan zaokret u ciljnim politikama i staviti privredu na prvo mjesto. BiH ima resurse, znanje i ljude koji mogu napraviti kvalitetan i siguran proizvod i bez bojazni ga plasirati na bilo koje konkuretno tržište. "Perutnina Ptuj-BH" je spremna za svaku pozitivnu inicijativu u prehrambenom sektoru, a zahvaljujući vrlo viskom standardima koje primjenjujemo u proizvodnji spremni smo i za svaki tržišni izazov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-Gasa: Pokazalo se da su politika i energetika neodvojivi

Projekat gasifikacije istoka Republike Srpske će promijeniti izgled ovog dijela Srpske. Gasifikacijom Jahorine, Istočnog Sarajeva, Pala i Igrišta stvorićemo uslove za privlačenje većih i snažnijih investitora iz oblasti industrije i prerade. Nakon toga slijede projekti gasifikacije Vlasenice, Han Pijeska, Bratunca, Srebrenice… Ako je 2022. godina bila početak promjena za Sarajevo-Gas, u kojoj je potpuno promijenjena vlasnička

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.