Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 31.12.2013.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bijeljini ostaje samo distribucija gasa?

Vlada RS tražiće aneksiranje koncesionog ugovora s firmom "Bijeljina gas" na način da ovo preduzeće zadrži pravo na distribuciju gasa, a da gasovod visokog pritiska bude dio integrisanog sistema gasovoda "Južni tok".

- To je najprihvatljivije rješenje i za Vladu i za grad Bijeljinu. Kada je dodjeljivana koncesija "Bijeljina gasu" nije se znalo da će gasovod "Južni tok" prolaziti kroz RS i sada su stvoreni novi uslovi jer "Gazprom" traži da gasovod visokog pritiska bude integrisan sistem - rekao je Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da će Vlada RS, ukoliko "Bijeljina gas" ne prihvati aneksiranje koncesionog ugovora, raskinuti ovaj ugovor jer je i Komisija za koncesije RS u svom nalazu zaključila da postoji niz neriješenih problema.

Naime, koncesionim ugovorom između Vlade RS i "Bijeljina gasa" predviđen je pripremni period za realizaciju projekta gasifikacije grada Bijeljina. Do kraja tog perioda, koji je istekao u julu ove godine, firma "Bijeljina gas" trebalo je da obezbijedi i dostavi bankarsku garanciju u iznosu od 0,5% vrijednosti investicije, koja iznosi 114,4 mil KM, međutim ta garancija je kasnila.

- Pripremni period je istekao, koncesionar je tražio produženje roka od šest mjeseci i Ministarstvo još nije odgovorilo u tom pravcu. Prilikom provjere konstatovali smo da postoji niz neriješenih pitanja, ali u cilju uspješne dalje realizacije ugovora o koncesiji predlažemo aneksiranje predmetnog ugovora - rekao je Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije za koncesije RS.

Sa druge strane, u gradu Bijeljini, koji ima 20% vlasništva u kompaniji "Bijeljina gas", kažu da je sve politička priča i da je sve čisto, jer koncesiju je odobrila upravo Vlada RS.

Kada je dodjeljivana koncesija "Bijeljina gasu" nije se znalo da će gasovod "Južni tok" prolaziti kroz RS, kaže Kovačević.

- Nismo koncesiju dodijelili sami sebi i jedini smo koji smo morali tražiti tu koncesiju, jer ni u Zvorniku ni u Istočnom Sarajevu nema tih koncesija pošto to nije naše prirodno bogatstvo. Vlada nam je, nakon što smo ispunili uslove, dodijelila sve i jedan mogući papir, od koncesije, lokacijskih uslova do građevinskih dozvola. Proglašen je čak i javni interes za projekat izgradnje gasovoda, ali opšti još nije i s tim u Vladi RS zatežu. Nikakvog problema nema ni u tome da zadržimo distribuciju gasa, a da gasovod visokog pritiska koji smo izgradili integrišemo. To nisu velike pare i to može "Gazprom" kupiti, ako je to suština problema. Ovdje je stvar čisto politička i neko hoće da sada kada smo sve uradili izađe i kaže "evo, mi smo vam doveli gas" - rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, dodajući da je istina da je bankarska garancija malo kasnila, ali da ništa nije rađeno na vlastitu ruku.

Podsjećanja radi, koncesioni ugovor za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje distributivnog gasnog sistema s priključkom na gasovod kod Gornjeg Šepka između Vlade RS i koncesionara "Bijeljina gas" potpisan je krajem 2011. godine. Koncesionaru je navedenim ugovorom data koncesija na 30 godina. Projekat gasifikacije Bijeljine vrijedan je oko 30 mil EUR i finansiraće ga preduzeće "Bijeljina gas", s vlasničkom strukturom 80% preduzeće "Novi Sad gas", koje i izvodi radove, te 20% vlasništva grada Bijeljina. U planu je izgradnja trase gasovoda visokog pritiska od Bijeljine do Šepka u dužini od 23,5 kilometara te izgradnja oko 300 kilometara distributivne mreže.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da nemaju ništa protiv tog projekta te da su više puta u skladu sa svojim nadležnostima pružali podršku koncesionaru kad god je to od njih traženo, a tako je bilo i kada su dali preporuku za dobijanje kredita kod Investiciono-razvojne banke.

Dodik: Paralelni proces

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je problem gasovoda u Bijeljini stvoren zbog nepoštivanja zakona i da će sve koncesije i dozvole biti povučene, jer su zloupotrijebljene.

On je tokom svoje posjete Bijeljini rekao da će ovaj grad dobiti gasovod, ali kao dio velikog projekta "Južni tok", koji vodi RS i o čemu neprikosnoveno odlučuje republička vlast.


(Napomena: tekst je preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 31.12.2013.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.