NavMenu

Usvojen budžet BiH za 2014. godinu od 1,8 mlrd KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.12.2013. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas (30. decembar 2013.) je u Sarajevu usvojio budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu u ukupnom iznosu 1,8 mlrd KM, prenio je "Capital".

Za finansiranje institucija BiH namijenjeno je 950 mil KM, što je na nivou ovogodišnjih budžetskih izdvajanja za ovu namjenu, a za finansiranje spoljnog duga 846,4 mil KM, što je za 57,0 mil KM ili 7% više u odnosu na budžet za 2013. godinu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje sa jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i ove godine od 750 mil KM.

Za usvajanje budžeta glasala su 23 poslanika, protiv je bilo 14, a uzdržan jedan poslanik.

Poslanici nisu podržali nijedan amandman na budžet predložen na sjednici, među kojima ni amandmane koje je predložio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković.

U usvojeni Prijedlog zakona o budžetu integrisano je 85 amandmana koje je usvojila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, a kojima su izvršene određene preraspodjele unutar budžetskih korisnika i budžetskih stavki.

Komisija za finansije i budžet jutros je, u koordinaciji sa Savjetom ministara BiH, usvojila amandman kojim je prevaziđen problem u vezi sa amandmanom HDZ-a BiH da za kapitalna ulaganja u Mostaru sa kapitalnih ulaganja u Banjoj Luci bude prabačeno 6 mil KM.

Prema usvojenom amandmanu, za smještaj inistitucija BiH u Mostaru biće izdvojeno 5 mil KM koji će biti obezbijeđeni preraspodjelom sa drugih budžetskih stavki.

Na Živkovićev prijedlog usvojen je zaključak da Komisija za finansije i budžet u 2014. godini organizuje javna saslušanja rukovodilaca institucija BiH u vezi sa planiranjem i trošenjem budžetskih sredstava, navodi portal "Captal".

Članovi Predsjedništva iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda Željko Komšić i Bakir Izetbegović usvojili su Prijedlog budžeta BiH za 2014. godinu preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića, koji je tražio da u budžetu budu umanjene stavke za Ministarstvo odbrane i Tužilaštvo BiH.

Umjesto toga, Komšić i Izetbegović su usvojili dodatno povećanje budžeta ovih institucija te Ministarstva za ljudska prava, ali je u amandmanskoj fazi u Predstavničkom domu prijedlog budžeta vraćen u okvir utvrđen u Savjetu ministara BiH.

Usvajanje budžeta BiH za narednu godinu uslov je za novu tranšu kredita u iznosu 56,4 mil KM Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), namijenjenu Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Nakon Predstavničkog doma, o prijedlogu budžeta BiH za 2014. godinu danas bi trebalo da raspravlja i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.