Izvor: Nezavisne novine | Subota, 28.12.2013.| 16:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Superbakterija prijeti i BiH

Postoji potencijalna opasnost da se i kod pacijenata u BiH pojavi genetski modifikovana bakterija NDM-1, poznatija kao superbakterija, koja je otporna na brojne antibiotike, te može da dovede i do smrti.

To je potvrdila Mirjana Kuzmanović, epidemiolog u Domu zdravlja Brčko, koja kaže da opasnost leži u migraciji stanovništva i liječenju naših pacijenata u Kliničkom centru Srbije i VMA u Beogradu. Prethodno su srbijanski mediji objavili da je susjedna država rasadnik ove izuzetno opasne bakterije.

Štaviše, i iz Ministarstva zdravlja Srbije potvrdili su da u tamošnjim bolnicama ima superbakterija otpornih čak i na najjače antibiotike, a mediji su sa spomenutim bakterijama povezali pojedine smrtne slučajevi u Srbiji, što su ljekari okarakterisali kao dezinformaciju.

- Radi se o genu nazvanom NDM-1 (New Delhi metal-beta-laktamaza), koji se nalazi u bakterijama otpornim na mnoge antibiotike, pa je liječenje takvih pacijenata veoma teško, zbog rezistencije na antibiotike - pojašnjava Kuzmanovićeva.

Prema njenim riječima, zdravstvene tegobe koje ova bakterija izaziva kod stanovništva prvenstveno zavise od otpornosti samog organizma, odnosno od imuniteta.

- Kod pada imuniteta mogu da se jave zdravstvene tegobe, koje počinju prvo opštim simptomima, a to su temperatura, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, proliv, povraćanje i pojava oboljenja, zavisno od toga koja je bakterija sistem zahvatila. Svakako je najteže kada je zahvaćen centralni nervni sistem, koji dovodi do sepse i smrti u vrlo kratkom roku - upozorava Kuzmanovićeva.

Na području Brčko distrikta, kako ona ističe, nema zaraženih ovom bakterijom.

- Ali, to ne znači da se smijemo opustiti, jer uvijek postoji mogućnost da se pacijenti zaraze ovom bakterijom - jasna je Kuzmanovićeva.

Jelena Ravlija, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, takođe je potvrdila da im slučajevi oboljenja od ove bakterije nisu prijavljeni.

- U svakom slučaju, da ima zaraženih, mi bismo o tome bili upoznati. Zasad nemamo prijavljenih pacijenata - ispričala je Ravlija.

U Institutu za javno zdravstvo RS kazali su da ozbiljinije opasnosti po pacijente iz RS nema, te da slučajeve oboljelih od spomenute bakterije nisu imali.

Kako tvrde svjetski stručnjaci, a prenose agencije, nama susjedna Srbija je označena kao rasadnik ove izuzetno opasne bakterije, koja je u nekim slučajevima otporna na antibiotike i do 50 odsto, čak i kad je riječ o najjačim antibioticima.

Kao grom iz vedra neba regionom je ovih dana odjeknula vijest, prema kojoj naučnici upozoravaju da je superbakterija već ustanovljena kod pacijenata iz Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Holandije, pri čemu su svi ti pacijenti putovali u Srbiju ili Indiju zbog neke hirurške intervencije.

Ipak, Marjan Novaković, načelnik beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA), izjavio je da građani nemaju razloga za brigu zbog superbakterije.

- Nema mesta krizi šire populacije, samo moramo da vodimo računa - kazao je Novaković.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista "Nezavinsne novine" od 28.12.2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.