NavMenu

Šamac - Najveće zimovalište sova u BiH

Izvor: eKapija Petak, 27.12.2013. 11:28
Komentari
Podeli

U Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj živi 10 vrsta sova. U odnosu na ostale vrste sova koje se sreću kod nas, mala ušara ili utina je sova srednje veličine, smeđe boje sa tamnim prugama i karakterističnim uškama na vrhu glave. Sova utina se gnijezdi u skoro svim staništima od nizija do planina i to najčešće u četinarima, ivicama šuma, manjim grupama drveća, parkovima i sl. Ova vrsta ne pravi gnijezda već zauzima napravljena gnijezda vrana i svraka. Utina lovi u sumrak i noću, dok se danju odmara na drveću. Hrani se poljskim voluharicama i miševima, ali i pacovima, rovkama i pticama.

Za ovu vrstu sove karakteristično je okupljanje zimi u velika jata. Početkom zime formiraju se ogromna jate ove vrste u nizijama na sjeveru RS (BiH), koja zimuju u krošnjama četinarskog i nešto rjeđe lišćarskog drveća po parkovima ili drvoredima u sklopu ljudskih naselja.

U toku terenskih istraživanja i evidenitranja zimovališta sove utine u BiH od strane Ornitološkog društva "Naše ptice" i članova Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta zabilježene su 23 lokacije na sjeveru BiH (RS) od Gradiške do Bijeljine, a na kojim sove zimuju. Tokom zimovanja u samom centru Šamca, u gradskom parku, zabilježeno je 140 jedinki ove vrste što Šamac čini najvećim zimovalištem ove vrste u BiH.

Kao i ostale vrste sova i utina je izuzetno korisna za čovjeka, jer tamani glodare koji nanose ogromne štete u poljoprivredi.

Poređenja radi, u Vojvodini koja je donekle slična Posavini, zabilježeno je 400 zimovališta sa 30 000 jedinki utine na zimovanju. U Kikindi je zabilježeno najveće zimovalište u svijetu sa 743 jedinke i predstavlja svojevrstan brend ovog grada i turističku atrakciju. Jedinke ove vrste pojedu samo tokom zime 18 miliona glodara i uštede 30 mil EUR koji bi se potrošili na pesticide i dodatno zagadili životnu sredinu.

Utina je ugrožena stradanjem u saobraćaju, bezrazložnim ubijanjem zbog sujevjerja, krivolovom, trovanjem pesticidima, te uništavanjem stabala na kojim se gnijezde ili zimuju.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Turističke organizacije Šamca)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.