NavMenu

Usvojen budžet Banja Luke za 2014. od 130 mil KM

Izvor: Glas Srpske Petak, 27.12.2013. 12:23
Komentari
Podeli
Banja LukaBanja Luka
Odbornici Skupštine grada Banja Luka usvojili su juče (26. decembar 2013.) budžet za 2014. godinu u iznosu od 130,2 mil KM, koji je u odnosu na nacrt veći za 3,3 mil KM, a u odnosu na budžet iz ove godine manji za 28%.

On je istakao da je budžet za narednu godinu realan i da grad za sada ne planira nova zaduženja i kredite.

- Započeli smo određene projekte koje ćemo nastaviti i završiti. Jedan dio sredstava koji nam je ostao od kredita, a to je oko 4 miliona, uložićemo u komunalnu infrastrukturu - rekao je novinarima gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

On je naveo da je planirano ulaganje oko 15 mil KM u oblasti zajedničke komunalne potrošnje, 5 mil KM u oblasti uređenja gradskog zemljišta, što podrazumijeva izgradnju saobraćajnica, vodovodne mreže i druge infrastrukture.

- U ovom budžetu izrazili smo posebnu odgovornost prema socijalnim kategorijama. Znatno smo povećali stavku za boračko-invalidsku zaštitu, a završićemo 142 stana u naselju Ada za stambeno zbrinjavanje ove kategorije - rekao je Gavranović.

On je naglasio da je zadržan nivo sredstava koji se izdvajaju za podsticanje zapošljavanja, te da je za podsticaje u oblasti poljoprivrede planirano izdvajanje oko 1,8 mil KM.

Na jučerašnjem zasjedanju usvojeni su i prijedlozi programa uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2014. godinu.

Prihvaćeni su i prijedlozi odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada, te odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade za 2014. godinu.

Neprihvatljivo izdvajanje 5% za zdravstvo

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović smatra da je neprihvatljiv prijedlog da se izdvaja 5% iz budžeta lokalnih zajednica za prevazilaženje problema finansiranja zdravstvenog sistema i dodao da ovaj problem treba rješavati na nivou Republike Srpske.

Gavranović je pojasnio da nemaju sve lokalne zajednice jednake materijalne mogućnosti, pa se postavlja pitanje da li su u pogledu zdravstvenih usluga svi građani u jednakom položaju.

- Za Banja Luku je 6,5 mil KM u ovom času apsolutno neprihvatljivo - rekao je Gavranović.

Komentarišući situaciju u vezi sa Zavodom za izgradnju Banjaluka (ZIBL), Gavranović je rekao problemi u ovom preduzeću nisu nerješivi i izrazio uvjerenje da će menadžment, ili sa sadašnjim direktorom, ili sa nekim drugim licima, naći načina da sanira stanje, u čemu će imati podršku grada.

- Nedostatak nekih 100.000, 200.000 KM ne vodi ZIBL nužno u stečaj, kako se priča ovih dana. To je najobičnija spekulacija - rekao je Gavranović.

On je istakao da je ZIBL jedno dobro preduzeće, koje je u prošlosti dalo značajan doprinos u razvoju grada, ali je imalo nesreću što je ušao u proces privatizacije ranijih godina, što se nije smjelo dogoditi, jer je riječ o jednoj od glavnih gradskih institucija.

- Pošto je koncipiran kao akcionarsko društvo on je upućen i okrenut na tržište. Na tržištu je očigledno stanje takvo da je teško danas obezbijediti sredstva po osnovu usluga koje oni pružaju i zbog toga se, s vremena na vrijeme, javljaju određeni problemi - kaže Gavranović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić, izjavio je početkom sedmice da je za prevazilaženje problema finansiranja zdravstvenog sistema predloženo izdvajanje 5% iz budžeta lokalnih zajednica, ali da to nisu sredstva koja dobijaju od preduzeća "Šume Srpske".




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.