Izvor: Glas Srpske | Petak, 27.12.2013.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen budžet Banja Luke za 2014. od 130 mil KM

Banja Luka
Banja Luka
Odbornici Skupštine grada Banja Luka usvojili su juče (26. decembar 2013.) budžet za 2014. godinu u iznosu od 130,2 mil KM, koji je u odnosu na nacrt veći za 3,3 mil KM, a u odnosu na budžet iz ove godine manji za 28%.

On je istakao da je budžet za narednu godinu realan i da grad za sada ne planira nova zaduženja i kredite.

- Započeli smo određene projekte koje ćemo nastaviti i završiti. Jedan dio sredstava koji nam je ostao od kredita, a to je oko 4 miliona, uložićemo u komunalnu infrastrukturu - rekao je novinarima gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

On je naveo da je planirano ulaganje oko 15 mil KM u oblasti zajedničke komunalne potrošnje, 5 mil KM u oblasti uređenja gradskog zemljišta, što podrazumijeva izgradnju saobraćajnica, vodovodne mreže i druge infrastrukture.

- U ovom budžetu izrazili smo posebnu odgovornost prema socijalnim kategorijama. Znatno smo povećali stavku za boračko-invalidsku zaštitu, a završićemo 142 stana u naselju Ada za stambeno zbrinjavanje ove kategorije - rekao je Gavranović.

On je naglasio da je zadržan nivo sredstava koji se izdvajaju za podsticanje zapošljavanja, te da je za podsticaje u oblasti poljoprivrede planirano izdvajanje oko 1,8 mil KM.

Na jučerašnjem zasjedanju usvojeni su i prijedlozi programa uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2014. godinu.

Prihvaćeni su i prijedlozi odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada, te odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade za 2014. godinu.

Neprihvatljivo izdvajanje 5% za zdravstvo

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović smatra da je neprihvatljiv prijedlog da se izdvaja 5% iz budžeta lokalnih zajednica za prevazilaženje problema finansiranja zdravstvenog sistema i dodao da ovaj problem treba rješavati na nivou Republike Srpske.

Gavranović je pojasnio da nemaju sve lokalne zajednice jednake materijalne mogućnosti, pa se postavlja pitanje da li su u pogledu zdravstvenih usluga svi građani u jednakom položaju.

- Za Banja Luku je 6,5 mil KM u ovom času apsolutno neprihvatljivo - rekao je Gavranović.

Komentarišući situaciju u vezi sa Zavodom za izgradnju Banjaluka (ZIBL), Gavranović je rekao problemi u ovom preduzeću nisu nerješivi i izrazio uvjerenje da će menadžment, ili sa sadašnjim direktorom, ili sa nekim drugim licima, naći načina da sanira stanje, u čemu će imati podršku grada.

- Nedostatak nekih 100.000, 200.000 KM ne vodi ZIBL nužno u stečaj, kako se priča ovih dana. To je najobičnija spekulacija - rekao je Gavranović.

On je istakao da je ZIBL jedno dobro preduzeće, koje je u prošlosti dalo značajan doprinos u razvoju grada, ali je imalo nesreću što je ušao u proces privatizacije ranijih godina, što se nije smjelo dogoditi, jer je riječ o jednoj od glavnih gradskih institucija.

- Pošto je koncipiran kao akcionarsko društvo on je upućen i okrenut na tržište. Na tržištu je očigledno stanje takvo da je teško danas obezbijediti sredstva po osnovu usluga koje oni pružaju i zbog toga se, s vremena na vrijeme, javljaju određeni problemi - kaže Gavranović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Dragan Bogdanić, izjavio je početkom sedmice da je za prevazilaženje problema finansiranja zdravstvenog sistema predloženo izdvajanje 5% iz budžeta lokalnih zajednica, ali da to nisu sredstva koja dobijaju od preduzeća "Šume Srpske".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE