NavMenu

Nezakonita odluka Ministarstva trgovine FBiH o kontroli proizvoda iz RS

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 26.12.2013. 15:59
Komentari
Podeli
Ministarstvo trgovine FBiH moraće poništiti svoju odluku o zabrani stavljanja u promet na tržište FBiH proizvoda koji nisu dobili uvjerenje federalnih inspektora, a samo ujednačavanje cijena neće riješiti novonastali problem.

Ovo su u srijedu (25. decembar 2013.) istakli u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašavajući da je federalno Ministarstvo trgovine svojom odlukom prekršilo najmanje dva zakona i to Zakon o spoljnotrgovinskoj politici i Zakon o carinskoj politici BiH.

- Najgore bi bilo da RS uvede recipročne mjere, jer tada će se uspostaviti carinska crta između entiteta i "podebljati" podjela. S jedne strane u okviru CEFTA ukidamo barijere, a s druge strane Ministarstvo trgovine FBiH ih postavlja na jednom tržištu - rekao je Hajrudin Podbićanin, pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarife u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U Vladi RS, odnosno Ministarstvu trgovine i turizma RS, juče nisu imali odgovor na novonastalu situaciju nakon što je Vlada FBiH u utorak zaključila da je sporna odluka donesena na osnovu federalnog Zakona o kontroli kvalitete robe pri uvozu i izvozu. Kako su rekli u Vladi RS, njihov odgovor biće poznat danas (26. decembar 2013).

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na pitanje ko će snositi sankcije s obzirom na to da je odluka Milorada Bahilja, ministra trgovine FBiH, protivzakonita, kažu da je to pitanje za tužilaštvo i sudske organe, te da je činjenica da je Zakonom o carinskoj politici BiH jasno precizirano da ga moraju poštovati niži nivoi vlasti i da roba ocarinjena bilo gdje u BiH stiče status robe BiH.

Spornu odluku federalnog ministra trgovine komentarisao je i Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističući da je ta odluka neprihvatljiva.

- To je svakako potez koji ne ide u prilog nikome, a najmanje privrednim subjektima u cijeloj BiH. Nije problem samo u više nego očiglednoj razlici u cijeni kontrolnog postupka u FBiH i RS, već u isključivosti da se samo dokumentacija federalnih organa priznaje, čime se definitivno narušava jedinstven ekonomski prostor u BiH - kazao je Tučić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u Vladi RS bilo dovoljno zrelosti pa nije donesena recipročna mjera izražujući očekivanja da će sporna odluka federalnog ministarstva biti povučena.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.