NavMenu

U planu preporod Banje Dvorovi - Za proširenje kapaciteta u jednoj od najvažnijih turističkih destinacija Semberije potrebno 1,4 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 25.12.2013. 15:49
Komentari
Podeli
Banja Dvorovi (Foto: Banjadvorovi.info)Banja Dvorovi
U Banji Dvorovi, jednom od najvažnijih turističkih i privrednih resursa Semberije, najavljuju proširenje zdravstvenog i sportsko-rekreativnog prostora. Za ta nova ulaganja bi, prema procjeni menadžmenta, bilo potrebno obezbijediti oko 1,4 mil KM. Međutim, sve to zavisiće od podrške i zelenog svjetla Vlade RS i Grada Bijeljine.

Najavljenim investicijama domaćini žele da pruže kvalitetniji tretman terapeutskog bazena i da prekriju postojeći otvoreni bazena za kupanje.

- Ono što želimo realizovati je završetak zatvorenog terapeutskog bazena, a radovi se mogu izvoditi i u etapama. Da li će radovi biti završeni za 6 mjeseci ili nekoliko godina, zavisi od novca kojim budemo raspolagali. Potom, planiramo natkrivanje bazena za kupanje, gdje bismo dogrijavali vodu i upotpunili ugođaj pacijentima i gostima - rekao je u razgovoru za portal "eKapija.com" Petar Matić, direktor Banje Dvorovi.

Naš sagovornik je napomenuo da bi sa zatvorenim bazenom za kupanje Banja Dvorovi dobila ono što nemaju druge u okolini.

- Sa proširenim sportsko-rekreativnim programom, gosti iz Bijeljine neće morati putovati u Banju Koviljaču, jer će u banji nadomak Bijeljine imati sve što im je potrebno. To bi omogućilo mnogo bolje uslove za rad banje tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme ljeta.

Veći kapaciteti donijeli bi ovom mjestu i zapošljavanje 15-20 osoba, među kojima bi bili fizijatri, fizioterapueti i medicinske sestre.

(Foto: Banjadvorovi.info)
- U zdravstvenom dijelu banje sada radi samo jedna smjena, ali realizacijom planova kapaciteti bi bili prošireni do 800 gostiju dnevno i radilo bi se u dvije smjene - naveo je Matić.

On je dodao da postoji nada da plan neće propasti i da će biti razvijen zdravstveni turizam u ovoj banji.

- Nakon razgovora sa predstavnicima minstarstava u cilju proširenja i poboljšanja kvaliteta sadašnje ponude, možemo reći da imamo pozitivna očekivanja. Nadamo se finansijskoj podršci Ministarstva zdravlja, Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, te pozitivnoj reakciji Skupštine grada Bijeljine.

Zbog šteta od poplava koje su Semberiju pogodile prije tri godine i Banja Dvorovi kuburi sa novcem, koji diktira buduća investiranja, te sada ne postoji mogućnost ulaganja i poboljšanje kvaliteta usluga iz sopstvenog budžeta.

Matić otkriva i to da u posljednja tri mjeseca postoje ozbiljni pregovori sa Gradom Bijeljina, opštinama Lopare, Ugljevik, Zvornik, preduzećima RiTE Ugljevik i "Boskita" iz Milića, kao i Fabrikom glinice Birač, kako bi se sadašnji kapaciteti popunili i omogućilo liječenje većem broju ljudi.

- Radimo na saradnji sa okolnim lokalnim zajednicama kako bi bolesno i siromašno stanovištvo dobilo šansu da posjeti banju, a opet s ciljem da povećamo broj gostiju. Naime, opštine i gradovi bi izdvojili dio novca iz budžeta, i tako bi njihovi građani mogli besplatno, ili djelimičnim finansiranjem, boraviti u banji.

(Foto: Banjadvorovi.info)
Najviše gostiju u ovu banju stiže iz Bijeljine, s obzirom na to da se na nalazi na 6 km od tog grada, potom iz drugih gradova Republike Srpske i nekolicina posjetilaca iz Slovenije.

Ljekovitost vode

Banja Dvorovi poznata je po ljekovitoj termomineralnoj vodi natrijumsko-kalcijum-hidrokarbonatnog sastava, kojom se liječe svi oblici reumatskih oboljenja, hronične ginekološke bolesti, dijabetes, blage neuroze i rehabilitaciona postreumatska stanja.

- Osim te ljekovite termalne vode, naša banja u ljetnom periodu na raspolaganju ima čak 5 otvorenih bazena. To privlači goste, ali sve više i sportske klubove. Zahvaljujući fudbalskom stadionu koji se nalazi u blizini banje i saradnji koju smo uspostavili, sve više sportista se odmara i uživa kod nas - naveo je direktor Banje Dvorovi.

Hotel "Sveti Stefan", kategorisan sa 3 zvijezdice, ima 39 dvokrevetnih i trokrevetnih soba i 2 apartmana. Hotel posjeduje kongresnu salu, a u sklopu banjskog kompleksa nalazi se restoran "Izvor" kapaciteta 400 mjesta.

U Banji Dvorovi pružaju posjetiocima i sve vrste masaža, saunu, i akupunkturu. Rekreativcima i sportskim ekipama na raspolaganju su tereni za rukomet, košarku, tenis, prostor za odbojku na pijesku, trim kabinet.

V. Dž.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.