NavMenu

Hidroelektrane na srednjoj Drini čekaju paraf Rima

Izvor: Novosti Srijeda, 25.12.2013. 12:20
Komentari
Podeli

(Foto: eps.rs)

Još se nismo makli dalje od početka. Tako bi ukratko mogao da se ocijeni projekat izgradnje hidroelektrana na srednjoj Drini, koji je predviđen energetskim sporazumom Srbije, Republike Srpske i Italije, potpisanim prije dvije i po godine. Ova investicija vrijedna 870 mil EUR i dalje je na čekanju.

Projekat "Srednja Drina" predviđa izgradnju tri hidroelektrane - Dubrava, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 320 megavata. U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije ističu da su nedavno obnovljeni razgovori sa Italijanima.

- U vezi sa hidroelektranama na srednjoj Drini, čija je izgradnja predviđena u okviru energetskog sporazuma sa Italijom, nedavno su obavljeni razgovori sa italijanskom stranom na tehničkom nivou - kažu u resornom ministarstvu.

- Nastavak tih razgovora očekuje se januaru, kako bi bila omogućena puna implementacija sporazuma, za koju je potrebno da i predsednik italijanske vlade potpiše dekret koji će omogućiti njegovu realizaciju.

Energetski sporazum Srbije i Italije potpisan je u oktobru 2011. Vlada Srbije je u novembru prošle godine potvrdila tekst energetskog sporazuma koji predviđa da se struja iz hidroelektrana na Drini prenosi preko Srbije i Crne Gore, a zatim podvodnim kablom preko Jadranskog mora do Italije.

Ministar energetike Zorana Mihajlović izjavila je tada da sporazum sa Italijanima praktično ništa nije promijenjen, posebno naglašavajući da se od aneksa ugovora, odnosno izgradnje hidroelektrana nije odustalo.

Obaveza Srbije, kako je tada rekla, bila je da sa italijanskim partnerima provjeri da li je taj aneks prihvatljiv, jer su se u međuvremenu pojavljivali još neki projekti i predlog Republike Srpske da promjeni određene projekte, od čega se na kraju odustalo. Tri hidroelektrane - Dubrava, Tegare i Rogačica godišnje bi trebalo da proizvodu 1.200 gigavat-sati struje. Italija bi prema planu imala 51% učešća, Srbija 12,25%, a ostatak Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

Kočnica iz Federacije

Izgradnja "Srednje Drine" praćena je čestim sporovima Federacije BiH i Republike Srpske, najčešće oko nadležnosti. Federacija smatra da ovaj posao mora ići preko državne Komisije za koncesije, dok u RS ističu da je ovo projekat iz Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije. Kasnije je iskrsnuo i problem vlasničkog udjela.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista"Novosti" od 25.12. 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.