NavMenu

PAMTIĆU U 2013: Enes Čengić

Izvor: eKapija Utorak, 24.12.2013. 13:23
Komentari
Podeli

Enes ČengićEnes Čengić

Sarajevska kompanija "Energoinvest" može se pohvaliti uspješnom 2013. godinom. Dogovoreni su ili se rade poslovi u Alžiru, Libiji, Albaniji, a svoju opremu isporučuje za trafostanice u Iraku.

Vrijednost dogovorenih poslova tokom ove godine iznosi više od 100 mil EUR.

"Energoinvest" izabran je među vodeće tržišne marke u našoj zemlji u glasanju "Superbrands Bosna i Hercegovina 2013/2014" .

Pitali smo Enesa Čengića, direktora kompanije "Energoinvest", šta je prema negovom mišljenju obilježilo 2013. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Ako govorimo o našoj državi, naravn da je to plasman reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu. To ne samo da je događaj godine, nego, rekao bih, najvažniji događaj za našu zemlju od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas. Ako govorimo o privredi, za nas je najvažniji događaj potpisivanje svakog novog ugovora. A ove godine smo ih dosta napravili. Upravo smo prije nekolo dana potpisali novi ugovor za posao na dalekovodnoj liniji koji će biti realizovan u Albaniji i koji je vrijedan skoro 29 mil EUR.

PROMAŠAJ GODINE

- Neimplementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava, u vezi presude "Sejdić – Finci", koja nanosi štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, spriječava priliv sredstava iz fondova Evropske unije, i realizaciju projekata predpristupne pomoći Evropske unije našoj zemlji. Neprovođenje ove odluke dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova, čime je nanesena velika šteta svim građanima Bosne i Hercegovine

LIČNOST GODINE

- Belmina Ibrišević, beba koja nije imala jedinstveni matični broj, pa tako ni odgovarajuće dokumente, što je dovelo do toga da nije mogla na liječenje. Sve ovo pokrenulo je velike proteste u našoj zemlji, koji su trajali skoro mjesec dana. Belmina je u oktobru u Njemačkoj izgubila bitku za život.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Aktiviranje kreditnog fonda bh. pri agenciji IGA, kojeg je osnovala Vlada Federacije BiH, za privredna društva iz sektora industrije za poslove koje rade u inostranstvu. Naime, Vlada FBiH je napravila fond koji je ove godine uz pomoć Federalnog ministra za energetikku, rudarstvo i industriju, Erdala Trhulja i aktiviran. Time je omogućeno da kompanije kao što je naša dobiju bankarske garancije za početak radova, što je umnogome olašalo implementaciju naših poslova na međunarodnom tržištu.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Nemogućnost postizanja političkog dogovora, čime se za našu državu otežava put za evropske i NATO integracije.

ŠTA OČEKUJETE U 2014. GODINI?

- Očekujem još posla za "Energoinvest". Bolju ekonomsku sliku zemlje. I, naravno, polufinale u Brazilu. Za dalje ćemo vidjeti.

***

Pogledajte utiske ostalih ličnosti iz svijeta privrede i javnog života.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.