NavMenu

"Šume Srpske" i "Interfob" u posjeti Izraelu - Ostvarena saradnja sa Jevrejskim fondom za pošumljavanje

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 23.12.2013. 09:54
Komentari
Podeli
Tročlana delegacija Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" i Udruženja šumarstva i prerade drveta "Interfob" iz Banja Luke započela je u nedjelju (22. decembar 2013.) petodnevnu posjetu Izraelu, na poziv Jevrejskog nacionalnog fonda za pošumljavanje.

Program boravka je izuzetno sadžajan, a fokus je na pošumljavanju teških terena, zaštiti šumskih terena od štetočina, zaštiti hidroakumulacija i četinarskih šuma u suvim predjelima, rekreaciji u pošumljenim područjima, te zaštiti kulturno-istorijskih spomenika u pošumljenim zonama, tretmanu sjemenja i oplemenjivanju vrsta.

Pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, Aleksandar Nikolić, rekao je da će tokom posjete delegacije iz Republike Srpske biti riječi i o rehabilitaciji požarom uništenih površina, protivpožarnoj zaštiti i održavanju močvarnih područja.

Delegaciju RS predvodi generalni direktor Odjeljenja interne revizije "Šuma Srpske", Stojko Blagojević, i rukovodilac projekata "Interfoba", Stevan Stančić, a logističku podršku pruža Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu.

Šef Odjeljenja šumarstva Jevrejskog nacionalnog fonda za pošumljavanje David Brand rukovodi aktivnostima domaćina tokom ove posjete.

Jevrejski nacionalni fond za pošumljavanje (Keren Kayementh LeIsrael – KKL) je organizacija sa više od 100 godina tradicije gazdovanja šumama, vodama i zemljištem na oko 13% teritorije Izraela i do sada su zasadili oko 240 miliona stabala, izgradili 180 brana i vodozahvatnih područja i uspostavili više od 1.000 parkova i rekreativnih šumskih površina širom Izraela.

- KKL je odigrao ključnu ulogu u otkupu i pripremi zemljišta za jevrejske povratnike tokom modernog cionizma, a danas je osnovni temelj raspolaganja zelenim površinama i unapređenjem životne okoline - istakao je Nikolić.

JP "Šume Republike Srpske", koje gazduje svim državnim šumama i šumskim zemljištem Republike Srpske, prepoznalo je značaj ove razmjene i iskustava koja Izrael ima u ozelenjavanju siromašnih staništa, koja se posebno mogu primijeniti na područje krša u regiji istočne Hercegovine.

- Ova saradnja otvara mogućnosti dodatnog stručnog usavršavanja između Izraela i RS i još je jedan dokaz širokog spektra međusobne saradnje - rekao je Nikolić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.