NavMenu

Direktnim letom od Moskve do Sarajeva - Rusi stižu na Jahorinu, potencijali planine cvjetaju

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.12.2013. 20:04
Komentari
Podeli

(Foto: www.oc-jahorina.com)

Dok na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, turistička ponuda svake godine biva siromašnija i naprosto odumire, za to vrijeme na Jahorini, samo dvadesetak kilometara od glavnog bh. grada, potencijali cvjetaju. Sada su za Jahorinom "poludjeli" i Rusi.

Broj letova

Stoga je Aerodrom Sarajevo s ruskom kompanijom "Moskovija Airlines" dogovorio uspostavu aviolinije Moskva - Sarajevo.

Kako je za "Avaz" potvrdio Ivica Veličan, generalni direktor Sarajevskog aerodroma, prvi putnici iz Moskve direktnim letom u glavni bh. grad stižu 27. decembra.

- To će biti redovna putnička linija jednom sedmično, i to petkom. Nadam se da će se vremenom povećati broj letova i da će naši turistički djelatnici znati prepoznati ovu liniju kao šansu za dovođenje gostiju, jer Moskva je grad milionera - kaže Veličan.

Zorica Jovanović, rukovodilac službe prodaje i marketinga Olimpijskog centra Jahorina, kaže da hoteli samo od 27. decembra do 10. januara očekuju najmanje 500 Rusa. No, ni ovi, kao ni drugi gosti, nisu pali s neba, nego je njihov dolazak rezultat mukotrpnog rada i angažmana turističkih djelatnika iz RS.

- Naši nastupi na sajmovima u Moskvi i aktivnosti s Ruskom ambasadom u BiH, koja je dala veliku podršku, te naš trud da napredujemo ukorak s evropskim zimskim centrima konačno su dali rezultate - govori Jovanović.

I Vlašić bolji

Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice FBiH, kaže da Jahorina ove godine doživljava procvat turizma i da su proteklih godina i država i privatni sektor mnogo uložili u kapacitete i turističke sadržaje na toj planini, što se odrazilo i na posjećenost.

- Bjelašnica i Igman zanimljivi su zbog skijanja, ali svi ostali sadržaji i ponuda su na niskom nivou i možda ne zadovoljavaju ni potrebe građana Sarajeva, a kamoli gostiju koji dođu sa strane. Nema ulaganja, ne zna se ko je gazda i Vlašić je po izgradnji kapaciteta i zabavnim sadržajima ove godine pretekao Bjelašnicu i Igman - kaže Hadžiefendić-Mešić, dodajući da se svi nivoi vlasti moraju više angažirati na poboljšanju turističkih uvjeta na ovim planinama.

Prednosti Jahorine

- Uređeni hoteli s bazenima, velnesima, sportskim terenima
- Tri nova šestosjeda kapaciteta 12.000 na sat
- Vještačko osnježavanje na dužini 3.290 metara
- Noćni zabavni život u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima


Mane Bjelašnice i Igmana

- Zimska turistička sezona svodi se na dnevno i noćno skijanje
- Nema rasprodatih smještajnih kapaciteta
- Turističkoj zajednici vlasnici apartmana na Bjelašnici nikada nisu prijavili nijedno noćenje
- Nemaju noćnih zabavnih sadržaja

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Turističke organizacije Istočno Sarajevo)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.