NavMenu

Za otvaranje firme treba 7 zahtjeva, 37 dana za registraciju - Služba za zapošljavanje KS pokrenut će inicijativu za olakšanju procedure za otvaranje preduzeća

Izvor: eKapija Nedjelja, 22.12.2013. 11:56
Komentari
Podeli

Svaki poduzetnik u BiH u prosjeku mora podnijeti sedam zahtjeva, te sačekati 37 dana za registraciju firme.

Kapital ide tamo gdje ga lijepo dočekate, kaže stara poslovica. Najčešće završi u zemljama regiona, koje su ove procedure davno pojednostavile, izvještava TV "Sarajevo".

Zakon o stranim ulaganjima u BiH jedan je od boljih u regionu i štiti strane investitore. Međutim, problem su komplikovane administrativne procedure i nadležnosti koje se često preklapaju između raznih nivoa vlasti.

- S jedne strane imate armiju od 72.000 nezaposlenih, a s druge 13.000 poslovnih subjekata, tu postoji muk i taj proces povezivanja se mora ubrzati... - rekao je za TVSA Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje KS.

BiH je neophodna izmjena zakonske regulative i porezne politike, smatraju u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Iz Udruženja nezaposlenih u BiH posebno insistiraju na izmjeni porezne politike. Smatraju da je sve poduzetnike prvu godinu neophodno osloboditi plaćanja visokih nameta.

- Ako se to može uraditi u Danskoj, zašto ne kod nas. Dobit ćete nekoga ko 40 godina puni budžete, to je dobra investicija.. - naglašava Hasan Sejdić, koordinator Udruženja nezaposlenih BiH.

U KS 20.000 radnika zaposleno je u obrtničkim djelatnostima. Iz Obrtničke komore KS tvrde da su pojednostavili procedure i ubrzali vrijeme otvaranja, što im se isplatilo.

Kupovna moć naših građana je slaba. BiH je malo tržište. Stranim, ali i domaćim investitorima, država ne bi smjela dodatno komplikovati proceduru, ukoliko se odluče na ulaganja, smatraju naši sagovornici, navodi TV SA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.