NavMenu

Troškovi nabavke mazuta za prijedorsku "Toplanu" veći od ukupnih prihoda - U planu novo zaduženje od 6 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 20.12.2013. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Najveći problem kad su u pitanju kreditna zaduženja grada Prijedora jeste "Toplana", jer su troškovi za nabavku mazuta veći od ukupnih prihoda ovog preduzeća, izjavio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

- Iako smo jedna od najmanje zaduženih lokalnih zajednica u BiH, mi ne volimo i zato izbjegavamo zaduživanja, ali jasno se vidi da je "Toplana" u tome najveći problem jer je cijena mazuta veća od prihoda - rekao je Pavić.

Zaduženost grada Prijedora iznosi 7,86% i znatno je ispod dozvoljenih 18%, ali iz godine u godinu lokalna zajednica se i zadužuje i daje garancije na zaduženja "Toplane".

"Toplani" je jedan kredit istekao početkom mjeseca, jedan joj ističe krajem idućeg mjeseca, drugi 30. septembra 2017. godine, a treći, za koji je nedavno dobila saglasnost i garanciju gradske vlasti, u postupku je odobravanja.

Direktor "Toplane" Ljiljana Despotović navela je da je riječ o kreditu od 1,5 mil KM kod Komercijalne banke sa 7,4% kamate i 0,3% ostalih naknada, te 18 mjesečnih jednakih anuiteta od 88.289 KM.

- U planu je i novo zaduženje putem emitovanja obveznica u vrijednosti od 6 mil KM na deset godina - rekla je Despotović.

Vrijednost ovih pet zaduženja premašuje 15 mil KM i sav novac namijenjen je za obezbjeđenje obrtnih sredstava.

"Toplana" sukcesivno nabavlja mazut i najavljuje urednu i kontinuiranu isporuku toplotne energije korisnicima centralnog grijanja u Prijedoru do kraja sezone.

- Pozivam korisnike da plaćaju obaveze i izmire dugovanja, jer u januaru svake godine pripremamo nove tužbe za neplaćene račune - apelovala je Despotović.

Naplativost usluga centralnog grijanja u prijedorskoj "Toplani" kreće se između 85 i 90%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.