NavMenu

KfW odobrio 65 mil EUR kredita "Elektroprivredi BiH" - Preostalih 6,8 mil EUR za vjetropark "Podveležje" vlastita investicija

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.12.2013. 16:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Njemačka razvojna banka Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) odobrila je "Elektroprivredi BiH" kredit za finansiranje izgradnje vjetroparka "Podveležje" od 65 mil EUR, unutar okvira razvojne saradnje između SR Njemačke i BiH, navodi se na zvaničnom sajtu "Elektroprivrede BiH".

Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i 3 godine grejs perioda.

Ukupni troškovi izgradnje vjetroparka "Podveležje" procijenjeni su na 71,8 mil EUR. Uz kredit KfW-a, izgradnja će biti finansirana i sa 6,8 mil EUR vlastitih sredstva "Elektroprivrede BiH"

Kredit je zaključen između KfW-a i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, te Federacije BiH koju predstavlja Ministarstvo finansija FBiH i "Elektroprivreda BiH", kao krajnjeg korisnika.

U skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, Ugovor o kreditu su odobrili Parlament Federacije BiH, Predsjedništvo BiH, a ratifikovaće ga i Parlamentarna skupština BiH.

S ciljem intenziviranja projekta, Vlada SR Njemačke je putem KfW-a u prethodnom periodu "Elektroprivredi BiH" odobrila i grant sredstva za izradu Studije nultog stanja ptica i šišmiša za područje projektne lokacije vjetroparka "Podveležje", saopšteno je iz "Elektroprivrede BiH".

Izgradnja vjetroparka "Podveležje" sa 16 vjetroagregata ukupne snage do 48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije do 100 GWh, planirana je na platou Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, na oko 760 metara nadmorske visine. Za ovaj projekat "Elektroprivreda BiH" je dobila koncesiju na 30 godina.

Vjetropark "Podveležje" prepoznat je kao jedan od projekata koji daju potporu očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima "Elektroprivrede BiH".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.