NavMenu

IDC i Forrester Research se slažu u procjeni da će potrošnja za IT usporavati

Izvor: net.hr Ponedjeljak, 11.12.2006. 13:16
Komentari
Podeli

Kako se 2006. približava kraju, dvije vodeće svjetske kompanije za istraživanja tehnološke industrije potvrdile su svoje ranije prognoze da će u 2007. doći do usporavanja potrošnje na informatičku tehnologiju.

Nezavisna kompanija za tehnološka i tržišna istraživanja Forrester Research očekuje usporavanje stope rasta svjetskih ulaganja u IT u idućoj godini na 5%, najnižu stopu od 2003 godine.

Prema procjenama te istraživačke tvrtke, svjetska potrošnja na robe i usluge informatičke tehnologije u 2007. će dosegnuti gotovo 1.600 milijardi dolara. Prema tvrtki za istraživanja svjetskih tržišta IDC, svjetska potrošnja za iduću godinu trebala bi doseći stopu rasta od 6,6%. U 2006., taj bi rast trebao iznositi oko 8%.

IDC očekuje skroman oporavak u Japanu i zapadnoj Europi, te stabilan rast u Sjedinjenim Državama, dok bi mnoge regije tržišta u nastajanju trebao obilježiti snažan rast.

Obje kompanije očekuju snažan rast softverske industrije, pri čemu IDC očekuje rast od osam%, a Forrester od sedam%. "Softverski sektor će u 2007. biti najsnažniji sektor IT tržišta", rekao je Andrew Bartels, Forresterov dopredsjednik za istraživanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.