NavMenu

Nova pravila o zimskoj opremi u Hrvatskoj

Izvor: eKapija Srijeda, 18.12.2013. 15:37
Komentari
Podeli

U Hrvatskoj je zimska oprema obavezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. novembra/studenoga tekuće godine do 15. aprila/travnja iduće godine. Obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolovoza, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske, saopšteno je na sajtu Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Uređeno je to Odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o obaveznoj zimskoj opremi (Narodne novine 145/2013, od 6.12.2013.). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim točkovima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske točkove.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim točkovima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske točkove, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske točkove moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim točkovima.

Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (u skladu sa člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08) a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.