NavMenu

BiH na začelju liste zemalja pogodnih za biznis

Izvor: eKapija Srijeda, 18.12.2013. 12:30
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina je zauzela 82. mjesto na "Forbes"-ovoj listi 100 zemalja sa najpogodnijim uslovima za poslovanje, javlja "Klix.ba".

Američki poslovni časopis "Forbes" sastavio je listu na osnovu 11 različitih kategorija - vlasnička prava, inovacije, poreska opterećenja, tehnologije, korupcija, lična, trgovinska i monetarna sloboda, zaštita investitora, efikasnost tržišta i birokratija.

Kada je riječ o regionu, Slovenija je zauzela 17. mjesto, Makedonija se nalazi na 36. mjestu. Na 44. je Crna Gora, dok je Hrvatska na 45. poziciji. Srbija se našla na 86. mjestu.

Prema Forbesu, najbolja zemlja na svijetu za poslovanje je Irska, koja je 2010. godine dobila međunarodnu finansijsku pomoć, a tri godine kasnije izašla je iz tog programa.

Na drugom mjestu nalazi se Novi Zeland, a slijede Hong Kong i Danska. Posljednje mjesto zauzimaju Indija, Ukrajina i Kenija.

"Forbes" se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje američke Centralne obavještajne agencije (CIA), "Freedom House"-a i "Heritage Fondationa", "Property Rights Alliancea", "Transparency Internationala", Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.