NavMenu

Slovenski gospodarski rast u trećem kvartalu rekordnih 5,6%

Izvor: Bankamagazin Ponedjeljak, 11.12.2006. 12:28
Komentari
Podeli

Slovenija je u trećem kvartalu tekuće godine na godišnjoj razini ostvarila gospodarski rast od 5,6%, što je najviše u proteklih šest godina. Voditeljica sektora nacionalnih računa Karmen Hren izjavila je da se konjuktura iz prvog polugodišta nastavila i u trećem kvartalu te da se zemlja najvjerojatnija nalazi na vrhu gospodarskog ciklusa pa će se rast ubuduće postepeno smanjivati.

U razdoblju od jula do septembra 2006. godine, gospodarski rast u cijelosti se temeljio na domaćoj potražnji, koja se u usporedbi sa istim razdobljem 2005. godine povećala za 6,5%. Visoki rast domaće potražnje uglavnom je posljedica iznimno visokog rasta bruto investicija u osnovna sredstva, koja su porasla za 14,5%, što je najviše od 1999. godine. Pritom su investicije u stanogradnju porasle za 16,3%, u nestambenu izgradnju za 16,5%, a znatno su povećane i investicije u strojeve i opremu, pogotovo transportnu.

U prvih devet mjeseci ove godine slovenski bruto društveni proizvod povećan je na godišnjoj razini za 5,2%. Stanje u gospodarstvu je dobro, kao i stanje u sektoru država. Tako se zbog dobrih gospodarskih kretanja i visokog ekonomskog rasta nastavlja smanjenje udjela prihoda i izdataka države u nacionalnom BDP-u, pri čemu rast prihoda premašuje rast izdataka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.