Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 18.12.2013.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Monsanto" dolazi u Hrvatsku - Objavljen oglas u kome se traži predstavnik za prodaju

Kompanija "Monsanto", jedan od najvećih svjetskih veletrgovaca GMO proizvodima, na hrvatskom portalu "Moj posao" je objavila oglas u kojem traži predstavnika za prodaju na području cijele Hrvatske.

Zadatak predstavnika "Monsanta" u Hrvatskoj biće, kako je navedeno, stvaranje veza s poljoprivrednicima, organizovanje sastanaka s poljoprivrednom zajednicom, skupljanje informacija i plasman "Monsantovih" proizvoda, prenio je portal "Index.hr".

Budući prodajni predstavnik "Monsanta" morao bi da ima diplomu iz oblasti agronomije, tri godine iskustva u poljoprivrednoj industriji i barem godinu do dvije iskustva u prodaji.

Američka kompanija "Monsanto", u svijetu najpoznatija po kontroverzama u vezi sa njenim genetski modifikovanim proizvodima, ime je izgradila u 20. vijeku kao proizvođač plastike, ali se kasnije okrenula drugim poslovnim poduhvatima.

"Monsanto" je 1980-ih godina među prvima počeo da proizvodi genetski modifikovane biljke i vrlo brzo se u potpunosti okrenuo biotehnologiji. Rezultat njihovih eksperimenata bio je čitav niz pesticida i GMO proizvoda koji su, prema navodima njihovih protivnika širom svijeta, izuzetno štetni po zdravlje.

Protiv "Monsanta" su zbog toga, kako u SAD, tako i širom svijeta, često pokretane istrage, kao i privatne sudske tužbe. Godine 2003. ova firma morala je da plati 300 mil USD odštete zbog toga što su proizvodnjom i nestručnim odlaganjem toksičnih hemikalija nanijeli štetu zdravlju stanovnika američke savezne države Alabame.

U Argentini je, na primjer, gajenje "Monsantove" GMO soje mnoge farmere gurnuo na ivicu egzistencije, jer su drastično pali prinosi mnogih drugih kultura, poput pirinča, kukuruza i krompira.

Zbog ovakvih i sličnih slučajeva "Monsanto" je redovno na meti kritike.

Glavni zahtjev njegovih protivnika je ispravno označavanje GMO namirnica, pošto na mnogim GMO prehrambenim proizvodima ne navodi se da je riječ o hrani koja je proizvod genetske modifikacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.