NavMenu

Kako je "Samsung" od trgovca ribom postao slavni proizvođač mobitela?

Izvor: eKapija Utorak, 17.12.2013. 14:55
Komentari
Podeli

Kada je Lee Byung-chul 1938. godine u Koreji osnovao kompaniju Samsung, ona se bavila trgovinom. Danas je to jedan od najvećih i najprepoznatljivijih tehnoloških brendova na svijetu. Po osnivanju ova kompanija se zvala "Samsung Sanghoe", a bavila se izvozom voća, povrća i ribe. Imala je sjedište u Daegou. Naredne tri decenije proširili su posao na oblast procesuiranja hrane, tekstil, osiguranje i maloprodaju.

U svijet elektronike ušli su krajem 1960-ih godina, te promijenili ime u "Samsung Electronics", a svoj prvi televizor predstavili su u Koreji 1972. godine. Ubrzo je ovaj televizor postao uređaj kojim su se ponosili vlasnici širom svijeta.

Osnivač firme preminuo je 1987. godine, a naslijedio ga je njegov sin Lee Kun-hee. Godinu poslije "Samsung" je predstavio svoj prvi mobilni telefon SH-100.

Nezadovoljan lošim kvalitetom proizvoda i lošom slikom brenda predsjedavajući Lee je 1993. godine u hotelu u Frankfurtu sazvao sastanak rukovodilaca kompanije na kojem je odlučio pokrenuti pravu revoluciju.

Od dotad drugorazredne kompanije odlučio je napraviti globalno uspješnu firmu koja će parirati konkurenciji "Panasonicu" i "Sony"-u. Tada je iznio svoju viziju budućnosti "Samsunga", koja je ostala poznata kao "Frankfurtska deklaracija". Najpoznatiji citat iz tog govora je: "Promijenite sve osim žene i djece".

Godinu poslije predstavljen je prvi DRAM čip od 256 megabita, ali vlasnik i dalje nije bio zadovoljan. Naredio je da se 150.000 telefona, faks mašina i drugih uređaja zapali pred radnicima u tvornici Gumi u Južnoj Koreji.

Konačno je 2006. godine "Samsung" postao globalni lider na tržištu TV-a. To se desilo nakon što su predstavili svoju liniju pod nazivom Bordeaux. Godine 2009. predstavili su i7500, prvi smartphone sa Androidom, da bi samo dvije godine kasnije postali najveći snabdjevač pametnim telefonima na svijetu.

Ove godine predstavljen je još jedan popularni proizvod - pametni sat Galaxy Gear, koji se priključuje na neki od pametnih uređaja i omogućava primanje elektronske pošte, dijeljenje sadržaja i korištenje aplikacija koja su za njega kreirane.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala "Klix.ba" od 16.12.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.