NavMenu

Sjećanje na velikana BH sporta Mirzu Delibašića

Izvor: Fena Subota, 09.12.2006. 14:32
Komentari
Podeli

U povodu obilježavanja pete godišnjice smrti najboljeg bosanskohercegovačkog sportiste svih vremena Mirze Delibašića u petak je u dvorani koja nosi njegovo ime, pred 4.000 gledalaca, odigrana memorijalna košarkaška utakmica između ekipa "Mirzinih prijatelja" i veterana madridskog Reala.

U izjednačenoj i neizvjesnoj utakmici do samog kraja uspješnija je bila ekipa "Veterana Reala" koja je pobijedila sa 97:95 (27:31, 50:55, 74:71).

U znak poštovanja i sjećanja na legendarnog košarkaša u Sarajevu su se okupile nakadašnje igračke i trenerske zvijezde evropske i svjetske košarke, Damir Šolman, Zoran Čutura, Dragan Kićanović, Stojko Vranković, Rato Tvrdić, Mirko Novosel, te Vayne Brabender, Jose Llorente, Enrique Villalobos, Juan Antonio Corbalan...

U blistavoj sportskoj karijeri, koja je počela 1972. godine u tuzlanskoj Slobodi, Mirza Delibašić je braneći boje bivše SFRJ u 176. susreta, dva puta bio evropski prvak (1977. i 1979.), te svjetski (1978.) i olimpijski prvak (1980.). U klupskoj karijeri za ekipu Bosne odigrao je blizu 700 utakmica, osvojivši dvije titule prvaka Jugoslavije (1978. i 1980.), Titulu evropskog klupskog prvaka Delibašić je s Bosnom osvojio 1979., nakon čega je karijeru nastavio u Realu i italijanskoj Caserti. Za naboljeg sportistu BiH svih vremena proglašen je 2000. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.