Izvor: Nezavisne novine | Subota, 14.12.2013.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH oko 67% - Kreiranje strategije za mlade planirano u 2014.

Stopa nezaposlenosti među mladima iznosi oko 67%, što je za približno 9% više u odnosu na podatak nezaposlenosti mladih u BiH zabilježen u 2008. godini - jedan je od alarmantnih podataka "Analize stanja i potreba mladih u Federaciji BiH 2013. godine: Na putu ka politici prema mladima FBiH".

Ovaj su dokument u petak (13. decembra 2013.) u zgradi Vlade FBiH prezentirali predstavnici Instituta za razvoj mladih "Kult", koji je i proveo istraživanje, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Analiza pokazuje da je posebno zabrinjavajuće što se svake godine bilježi nastavak negativnog trenda kada je riječ o položaju mladih koji se vidno pogoršava, a problemi produbljuju.

Izvršni direktor Instituta "Kult" Jasmin Bešić istakao je da Analiza predstavlja uvod u izradu strategije za mlade, što bi moglo početi u narednoj godini.

- Analiza detaljno obrađuje svaku od zasebnih oblasti, a svako ministarstvo u Vladi FBiH obavezno je baviti se pitanjima mladih - kazao je, dodavši da je u oblasti obrazovanja nezadovoljavajuća usklađenost sistema obrazovanja s tržištem rada, što je uzrok većine drugih problema.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan ističe da je potrebno sagledati uzroke problema ako se želi s njima suočiti i početi ih rješavati. Smatra da u skladu sa činjenicom da je u BiH 500.000 ljudi nezaposleno, mladi se ne mogu gledati odvojeno od cijelog društva.

On takođe podsjeća da je Ministarstvo kulture i sporta pokrenulo i dovelo dokraja proceduru da se ovom ministarstvu u nazivu doda odrednica "i mladih", te da je već formiran Sektor za mlade, čiji kapacitet treba početi popunjavati narednih dana.

- Transfer za mlade iznosi 200.000 KM, što je minimalan iznos i nedovoljan za veće stvari, ali se 80% budžeta Ministarstva svakako troši na mlade - kazao je on.

Federalni ministar razvoja, preduzetništva i obrta Sanjin Halimović podvlači da je Ministarstvo za ovu godinu izdvojilo iznos za razvoj preduzetništva mladih, te da putem drugog programa namijenjenog mladima pomažu otvaranje novih firmi, uz pokrivanje troškova registracije i iznosa doprinosa za prvu godinu.

Jedan od podataka iz Analize je da se broj svršenih srednjoškolaca u protekle tri godine smanjio za 4.400, s više od 26.000 hiljada u 2010./2011. godini na manje od 22.000 hiljade u 2012./2013. Takođe, trećina mladih prerano napušta obrazovanje većinom iz finansijskih razloga.

Samo 5% mladih smatra da prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ne postoji praksa podmićivanja, 21% je onih koji očekuju goru budućnost. Čak 23% mladih se ne bavi nikakvim sportskim aktivnostima.

Istraživanje je takođe pokazalo zabrinjavajući podatak da bi čak 37% mladih zemlju napustilo zauvijek, 40% na duže vrijeme, dok je 9% njih već poduzelo konkretne korake u tom pravcu.

9% mladih je vjenčano, 7% ih ima djecu, 7% mladih je stambeno samostalno, od čega 2% žive kao podstanari, a 5% u vlastitim stanovima.

Analiza donosi i ohrabrujuće pokazatelje - mladi su zainteresovani za samostalno poduzetništvo, te bi svaka druga mlada osoba voljela pokrenuti vlastiti biznis.

Korištenje i dostupnost interneta gotovo za dva puta se povećala u odnosu na 2008. godinu, a povećava se i zainteresovanost mladih za politiku. Tako je na lokalne izbore 2012. godine izašlo 54 posto mladih.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE