NavMenu

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH oko 67% - Kreiranje strategije za mlade planirano u 2014.

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.12.2013. 09:10
Komentari
Podeli

Stopa nezaposlenosti među mladima iznosi oko 67%, što je za približno 9% više u odnosu na podatak nezaposlenosti mladih u BiH zabilježen u 2008. godini - jedan je od alarmantnih podataka "Analize stanja i potreba mladih u Federaciji BiH 2013. godine: Na putu ka politici prema mladima FBiH".

Ovaj su dokument u petak (13. decembra 2013.) u zgradi Vlade FBiH prezentirali predstavnici Instituta za razvoj mladih "Kult", koji je i proveo istraživanje, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Analiza pokazuje da je posebno zabrinjavajuće što se svake godine bilježi nastavak negativnog trenda kada je riječ o položaju mladih koji se vidno pogoršava, a problemi produbljuju.

Izvršni direktor Instituta "Kult" Jasmin Bešić istakao je da Analiza predstavlja uvod u izradu strategije za mlade, što bi moglo početi u narednoj godini.

- Analiza detaljno obrađuje svaku od zasebnih oblasti, a svako ministarstvo u Vladi FBiH obavezno je baviti se pitanjima mladih - kazao je, dodavši da je u oblasti obrazovanja nezadovoljavajuća usklađenost sistema obrazovanja s tržištem rada, što je uzrok većine drugih problema.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan ističe da je potrebno sagledati uzroke problema ako se želi s njima suočiti i početi ih rješavati. Smatra da u skladu sa činjenicom da je u BiH 500.000 ljudi nezaposleno, mladi se ne mogu gledati odvojeno od cijelog društva.

On takođe podsjeća da je Ministarstvo kulture i sporta pokrenulo i dovelo dokraja proceduru da se ovom ministarstvu u nazivu doda odrednica "i mladih", te da je već formiran Sektor za mlade, čiji kapacitet treba početi popunjavati narednih dana.

- Transfer za mlade iznosi 200.000 KM, što je minimalan iznos i nedovoljan za veće stvari, ali se 80% budžeta Ministarstva svakako troši na mlade - kazao je on.

Federalni ministar razvoja, preduzetništva i obrta Sanjin Halimović podvlači da je Ministarstvo za ovu godinu izdvojilo iznos za razvoj preduzetništva mladih, te da putem drugog programa namijenjenog mladima pomažu otvaranje novih firmi, uz pokrivanje troškova registracije i iznosa doprinosa za prvu godinu.

Jedan od podataka iz Analize je da se broj svršenih srednjoškolaca u protekle tri godine smanjio za 4.400, s više od 26.000 hiljada u 2010./2011. godini na manje od 22.000 hiljade u 2012./2013. Takođe, trećina mladih prerano napušta obrazovanje većinom iz finansijskih razloga.

Samo 5% mladih smatra da prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ne postoji praksa podmićivanja, 21% je onih koji očekuju goru budućnost. Čak 23% mladih se ne bavi nikakvim sportskim aktivnostima.

Istraživanje je takođe pokazalo zabrinjavajući podatak da bi čak 37% mladih zemlju napustilo zauvijek, 40% na duže vrijeme, dok je 9% njih već poduzelo konkretne korake u tom pravcu.

9% mladih je vjenčano, 7% ih ima djecu, 7% mladih je stambeno samostalno, od čega 2% žive kao podstanari, a 5% u vlastitim stanovima.

Analiza donosi i ohrabrujuće pokazatelje - mladi su zainteresovani za samostalno poduzetništvo, te bi svaka druga mlada osoba voljela pokrenuti vlastiti biznis.

Korištenje i dostupnost interneta gotovo za dva puta se povećala u odnosu na 2008. godinu, a povećava se i zainteresovanost mladih za politiku. Tako je na lokalne izbore 2012. godine izašlo 54 posto mladih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.