NavMenu

Energetski sektor BiH se kreće naprijed - Predstavljeni bosanskohercegovački potencijali u Centru za transatlantske odnose u Vašingtonu

Izvor: eKapija Srijeda, 11.12.2013. 13:17
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Parezanović)
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj u Centru za transatlantske odnose u Vašingtonu, održao je predavanje na temu "Energetski sektor Bosne i Hercegovine se kreće naprijed", izvještava portal "Energetika.ba".

Set zakona kojim su pokrenute značajne reforme energetskog sektora u Federaciji BiH, a koje trebaju kroz liberalizaciju energetskog tržišta da omoguće sigurno i kontinuirano snabdijevanje svih potrošača putem povećanja konkurentnosti, odvijaju se već dvije godine bez većih poremećaja na tržištu. Kako u pogledu snabdijevanja, tako i u pogledu cijena električne energije. Zakoni koji su usvojeni ili su u proceduri usvajanja u potpunosti su u okvirima direktiva Evropske unije, ali su i prilagođeni specifičnostima energetskog sektora BiH i nude formulu provođenja jedne ovako značajne reforme u turbuletnim političkim vremenima bez velikih poremećaja tržišta.

To je bio jedan od osnovnih razloga koji je naveo organizatore ovoga skupa da pruže priliku ministru Trhulju da govori i o reformama koje se uspješno provode u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, ministar Trhulj je naglasio da, osim loših priča koje smo navikli da slušamo, BiH ima i svoje lijepe priče.

- Danas, kada u svijetu potrebe za energijom kontinuirano rastu, zemlja koja je proteklih godina bila stalni neto izvoznik električne energije, zemlja koja ima više od 50% instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, zemlja koja iz obnovljivih izvora energije proizvodi između 30% i 50% ukupno proizvedene električne energije, a u isto vrijeme koristi svega 35% ukupnih raspoloživih hidropotencijala i ima neiskorištene potencijale sunca, vjetra, biomase i recikliranog otpada, izuzetno je imućna zemlja. To je Bosna i Hercegovina - naglasio je Trhulj u izlaganju, te istakao kako je interes za investiranje u energetski sektor na cijelom području jugoistočne Evrope evidentan.

Investicijske barijere

- Rizici vezani za moguće izmjene politika, a time i komercijalnih vrijednosti projekata, kao i brojne administrativne barijere odgađaju donošenje investicionih odluka. S druge strane, povećanje transparentnosti kroz definisanje energetskih politika, izrada kvalitetne zakonske legislative i definisanje uloge države nameće se kao preduvjet za realizaciju značajnih investicionih projekata - kazao je Trhulj, dodavši kako kvalitetni podzakonski akti daju sigurnost potencijalnim investitorima, ali i predstavljaju neophodan preduvjet za donošenje investicionih odluka bilo da se radi o domaćim ili stranim investitorima.

Prema ministrovim riječima, reformama energetskog sektora u FBiH će unutrašnje tržište električne energije i gasa biti otvoreno, bit će omogućena sigurnost snabdijevanja električnom energijom, prekogranični pristup i otvaranje unutrašnjeg tržišta električne energije i prirodnog gasa, bit će izvršeno restruktuiranje vertikalno integrisanih elektroprivrednih kompanija, osigurana uključivanja električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u energetski sistem i razvoj pametnih mreža i mjerenja u svrhu povećanja energetske efikasnosti.

Strateška energija

Na taj će način BiH, upoznao je prisutne ministar Trhulj zadržati svoju poziciju u energetskom sektoru jugoistočne Evrope kao strateški značajna energetska zemlja, a privlačenje stranih investicija u ambijentu kvalitetne zakonske legislative se nameće kao osnovni preduvjet njenog budućeg razvoja.

Nakon izlaganja, ministar Trhulj je odgovarao na mnogobrojna pitanja u vezi daljnjih reformskih procesa energetskog sektora, dinamike izrade podzakonskih akata, investicija u energetske projekte, projekata vezanih za istraživanje nafte i gasa na području FBiH, o otvaranju tržišta za mnogobrojne američke investitore i značaju stranih investicija za razvoj privrede i ekonomije Federacije BiH.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.energetika.ba od 10.12.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.