NavMenu

Stimulans za strana ulaganja - Cijene struje u RS najniže u regionu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.12.2013. 22:33
Komentari
Podeli

(Foto: Teodora Brnjoš)

Važeće cijene električne energije u Republici Srpskoj, posebno za industrijske kupce, značajno su niže u odnosu na zemlje okruženja, te se mogu smatrati stimulativnim za inostrana ulaganja s obzirom da povećanja neće biti ni u narednom perodu, rečeno je u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS), prenosi trebinjski Lokoportal.

Analiza pokazuje da su prosječne cijene struje za kupce u Republici Srpskoj na znatno nižem nivou od neposrednog okruženja, sa izuzetkom Srbije, koja ima niže cijene za kupce iz kategorije domaćinstva, a približno isti nivo cijena kao Republika Srpska za kategorije ostalih kupaca.

- Prosječna cijena za industrijskog kupca na 10 kilovoltnom /kV/ naponu iznosi 9,18 feninga po kilovatu /pf/KWh/, dok je cijena za kupca iz ove kategorije u Federaciji BiH, na području koje pokriva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne viša za 82%, a na području koje pokriva Elektroprivreda BiH viša za 73 odsto - ističu u ERS.

Cijena za kupce iz ove kategorije u Crnoj Gori je viša za 62%, u Hrvatskoj za 129%, dok je na gotovo istom nivou u Srbiji.

Što se tiče kupaca iz kategorije "domaćinstva" prosječna cijena u Republici Srpskoj je 12,51 pf/kWh/, pri čemu je cijena za kupce iz ove kategorije na području EPHZHB viša za 36 odsto, a na području Elektroprivrede BiH za 15 odsto.

U odnosu na cijene za kupce iz kategorije "domaćinstva" u Republici Srpskoj, cijene u Crnoj Gori su više za 26%, a u Hrvatskoj za 67%.

U ERS-u napominju da trenutno, nijedno od preduzeća iz sastava mješovitog holdinga ERS-a nije Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske podnijelo zahtjev za provođenje tarifnog postupka i promjenu cijena električne energije.

U ovom energetskom preduzeću podsjećaju da je posljednje povećanje cijena od 6,2% bilo 2009. godine i primijenjeno je od 1. januara 2010. godine.

- "Ono povećanje rezultat je činjenice da Komisija prihvatila povećanje troškova amortizacije uslovljenih knjiženjem procjene osnovnih sredstava kod termoelektrana i distributivnih preduzeća sa 31. decembrom 2008. godine, pri čemu nije vršeno usklađivanje cijena sa promjenom ulaznih troškova poslovanja, koji su ostali na nivou ostvarenom u 2006. godini - kažu u ERS-u.

Govoreći o proizvodnim reultatima u ovoj godini u "Elektroprivredi RS" ističu da je za jedanaest mjeseci proizvodni sistem ovog preduzeća ostvario proizvodnju električne energije za 4% veću od planirane.

- S obzirom da su trenutno sve elektrane pogonski potpuno spremne, nadamo se da će se u ovoj godini ostvariti jedna od većih, ako ne i najveća proizvodnja od postojanja ERS-a - ističu u ovog energetskom preduzeću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.