NavMenu

Višemilionski prihod od izgradnje i eksploatacije novih objekata - "Elektroprivreda BiH" predstavila koncept razvoja elektroenergetskih objekata

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.12.2013. 12:14
Komentari
Podeli

(Foto: Jelena Đelić)

Na Međunarodnom ekonomskom forumu "Korporativno upravljanje u BiH - Kako i kuda dalje" koji je održan u Dubrovniku 5. i 6. decembra 2013. godine, Elvedin Grabovica, generalni direktor JP "Elektroprivreda BiH", govorio je o temi "Utjecaj izgradnje novih energetskih objekata na razvoj lokalne zajednice". Grabovica je predstavio koncept razvoja elektroenergetskih objekata u JP "Elektroprivreda BiH" i analizu pratećih efekata u periodu izgradnje i korištenja novih proizvodnih kapaciteta.

Okosnicu investicionog ciklusa JP "Elektroprivreda BiH" čine kapitalni projekti Blok 7 TE "Tuzla", snaga 450 MW, godišnja proizvodnje od 2.700 GWh, period izgradnje od 2014. do 2018. godine, HE "Vranduk", snaga 20 MW, godišnja proizvodnje od 96 GWh, period izgradnje od 2014. do 2018. godine i VE "Podveležje", snaga 48 MW, godišnja proizvodnja od 103 GWh, period izgradnje od 2014. do 2016. godine.

Izgradnja i eksploatacija objekata JP "Elektroprivreda BiH", osiguraće višemilionske prihode lokalnoj zajednici. U tom segmentu najznačajniji je period eksploatacije koji osigurava direktne prihode od materijala, naknade općinama na čijem području se nalaze proizvodni objekti JP "Elektroprivreda BiH", dažbina i poreza, te zapošljavanje, rast standarda i razvoj lokalnih firmi.

Osim direktnih finansijskih efekata u izgradnji - razne naknade, porezi, primanja zaposlenih, domaće sirovine, postoji niz drugih potencijalnih koristi i razvojnih prilika za domaću privredu i lokalnu zajednicu.

Grabovica je predstavio modele proračuna izgradnje hidroelektrana instalisane snage 50 MW uz godišnju prozvodnju od 220 GWh i termoelektrana instalisane snage 300 MW i godišnju proizvodnju od 1715 GWh. Modeli pokazuju da bi lokalna zajednica od izgradnje hidrokapaciteta (50 MW) imala prihod od 12,7 mil KM u periodu izgradnje i 5,5 mil KM godišnje u periodu rada, dok bi prihod od temokapaciteta (300 MW) iznosio 10 mil KM u periodu izgradnje i 101 mil KM godišnje u periodu rada.

Analiza efekata izvršena je na osnovu investicione dokumentacije za nove objekte, podataka o troškovima postojećih elektrana i parametra iz aktuelnih projekata za određene stavke kao što su: koncesione naknade, dažbine, ugovori sa lokalnom zajednicom.

Analize pokazuju značajan doprinos ekonomskom položaju lokalnih zajednica u postojećim okolnostima, ali i potencijal za još veći udio domaće komponente u izgradnji i eksploataciji proizvodnih pogona. Izgradnja novih objekata u JP "Elektroprivreda BiH" je bitan segment u razvoju Federacije BiH, jer postoji mogućnost kontinuirane izgradnje velikog broja projekata tokom dužeg vremenskog perioda, za šta postoje prirodni i sirovinski resursi, te značajni privredni i kadrovski kapaciteti.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Elektroprivrede BiH")

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.