Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 09.12.2013.| 09:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cvjeta vinski turizam u Hercegovini - Vlada Japana razvija projekat turističkog koridora koji će uvezati sve opštine

Vlada Japana već godinama podržava projekte u vezi sa vinskim turizmom na području Hercegovine, što će činiti i ubuduće, jer su vina sa ovog poručja širom svijeta prepoznatljiva po kvalitetu, istakao je ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki prilikom posjete manastiru Tvrdoš.

On je izrazio nadu da će kvalitet ovih vina, među kojima "Tvrdoško" zauzima visoko mjesto, znati da cijene i japanski turisti kojih godišnje oko 150.000 posjeti Dubrovnik, te da je cilj da ih se bar jedan broj usmjeri prema Hercegovini da bi upoznali blagodeti ove regije.

- Vlada Japana već nekoliko godina podržava projekte u vezi sa razvojem vina i trenutno radimo na novom projektu - rekao je Jamazaki na manifestaciji "Dani otvorenih vinskih podruma u trebinjskim vinarijama" i dodao da je riječ o tehničkom projektu uspostavljanja turističkog koridora u Hercegovini čiji je cilj da se povežu sve opštine istočne i zapadne Hecegovine kako bi se obogatila turistička ponuda i privukli turisti koji dolaze u Hrvatsku i Crnu Goru.

On je podsjetio da je Vlada Japana ove godine finansijski pomogla četiri vinarije iz Hercegovine da svoje proizvode izlažu u Tokiju, na jednom od najvećih sajmova prehrambenih proizvoda i pića "Fudeks", kada je Vinarija "Tvrdoš" sklopila ugovor i dobila priliku da svoja vina plasira na tamošnje tržište.

Direktor Vinarije "Tvrdoš" Tihomir Kuduz naglasio je da je manastir Tvrdoš, osim po duhovnosti, u posljednje vrijeme postao prepoznatljiv i po vinskom turizmu.

Prema njegovim riječima, podrum manastira posjetilo je ove godine više od 40.000 turista, uglavnom onih sa crnogorskog primorja i iz Hrvatske.

Kuduz je potvrdio da je iz ovog podruma prije mjesec dana otišla i prva isporuka vina u Japan, napominjući da je, za sada, riječ o manjoj količini.

- Japan je samo jedna od zemalja gdje izvozimo vino i "Tvrdoš" je jedna od rijetkih vinarija koja izvozi vino u 20 država u svijetu - istakao je Kuduz i podsjetio da vina izvoze na gotovo sve kontinente i u većinu zemalja EU.

O kvalitetu vina iz Podruma manastira Tvroš govore i mnogobrojna priznanja i nagrade osvojene na prestižnim sajmovima i takmičenjima, među kojima je i zlatna medalja koju je nedavno osvojilo vino "Kaberne sovinjon – Hum" dobivši više od 90 poena na jednom od najznačajnijih vinskih takmičenja u Evropi, održanom u Beču.

Kuduz podsjeća da imaju pet hektara vinograda u Petrovom Polju zajedno sa manastirom Petra i Pavla, te da su trenutno u fazi podizanja vinograda u Lastvi na četiri hektara, naglašavajući da se trude da dobiju i koncesiju na 20 hektara zemljišta da bi mogli da podignu nove zasade.

Vinarija "Tvrdoš", kombinujući drevne i savremene tehnologije, proizvodi sorte "Vranac", "Žilavka", "Kaberne sovinjon", "Šardone", ali i manastirsku lozovu rakiju.

Turistički klaster Hercegovina, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA i tehničku podršku Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu, organizovali su dvodnevnu manifestaciju "Dani otvorenih vinskih podruma" u trebinjskim vinarijama" koja se održava i danas (9. decembar 2013.) od 10.00 do 17.00 časova u podrumima "Vukoje", "Sekulović", "Berak", "Petijević", "Anđušić", "Tvrdoš" i "Anđelić".

Posjetioci će biti u prilici da degustiraju vina i da ih kupe po promotivnim cijenama.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.