NavMenu

Cijene cigareta će rasti do 2015?

Izvor: eKapija Petak, 06.12.2013. 12:09
Komentari
Podeli

U Bosni i Hercegovini će od početka 2014. godine biti na snazi nove cijene cigareta. Proizvođači i distributeri cigareta dostavili su Upravi za indirektno oporezivanje prijedloge novih cijena iz kojih je vidljivo da će najjeftinije cigarete iznositi 3 KM po kutiji, dok će najskuplje biti one od 4,30 KM.

Proizvođači i distributeri cigareta u BiH bili su dužni da do 30. novembra 2013. godine Upravi za indirektno oprezivanje BiH dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2014. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu, koju je u oktobru ove godine usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

- Ono što je važno naglasiti je činjenica da će se od početka 2014. godine obračunavati akciza po paklici cigareta i to proporcionalna po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta i posebna odnosno fiksna akciza u iznosu od 90 feninga po paklici cigareta - izjavio je za RTV "Slon" Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu propisane su i obaveze za poreske obveznike i druge koji se bave prometom cigareta.

- Svi oni koji prometuju cigarete na tržištu BiH dužni su da 1. januara 2014. godine, prije prometovanja, popišu zatečene zalihe cigareta i plate razliku u akcizi do 10. januara 2014. godine na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje, kako bi te cigarete mogli prometovati u skladu sa novim propisima - objašnjava Kovačević.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji, podsjećaju iz UIOBiH, a provodi se od 2009. godine. Predviđeno je da se usklađivenje akciza završi 2015. godine kada bi BiH trebala dosegnuti minimalnu akcizu koja je u vrijeme usvajanja Zakona o akcizama u BiH bila na snazi u zemljama članicama EU, a koja iznosi 2,60 KM po kutiji cigareta.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.rtvslon.ba od 05.12.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.