Izvor: eKapija | Petak, 06.12.2013.| 12:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amerikanci preuzimaju namjensku industriju u FBiH - Vlada potpisuje ugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom "Howell Machine"

(Foto: Igman.co.ba)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj potpisaće 13. decembra memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu s američkom kompanijom "Howell Machine", prenosi portal Indikator.ba.

Riječ je o jednoj od pet vodećih kompanija u namjenskoj industriji Sjedinjenih Američkih Država.

"Howell Machine Inc" već ima ugovorene poslove s privrednim društvima "Igman" iz Konjica te goraždanskim "Ginexom", a kako je za "Avaz" kazao ministar Trhulj, cilj je uvezati američku kompaniju i s ostalim firmama poput "Pretisa", "Binasa", "Zraka"...

- Najvažnije je da ćemo dogovoriti model saradnje s "Howelom", koji je novina na našem tržištu, a bit će riječ o oprobanom svjetskom modelu, tzv. GOCO upravljanju, što znači da je država vlasnik projekta, ali da poslovima upravlja kompanija, odnosno njeni menadžeri. Tako se stimulira rad i interes menadžera je samo profit - kazao je Trhulj.

Domaća stimulacija

Dodao je da se ovakav model u svijetu pokazao profitabilnim i potpuno je eliminirao politiku iz poslovanja, a itekako će stimulirati domaću namjensku industriju, koja je u posljednje dvije-tri godine podignuta iz pepela.

Trhulj je kazao da će investicijama američke kompanije ciljevi koji su bili postavljeni u namjenskoj industriji do 2015. biti postignuti već krajem ove godine.

Milionski poslovi

"Howell Machine Inc" s konjičkom firmom "Igman" u junu 2013. godine potpisao je ugovor o izvozu vrijedan 130 mil KM. Direktor "Igmana" Đahid Muratbegović kazao je za "Avaz" da je rano govoriti o eventualnim novim poslovnim aranžmanima.

U goraždanskom "Ginexu" kažu da već imaju u junu zaključen kupoprodajni ugovor s američkom kompanijom o isporuci "Ginex"-ovih kapisli do kraja ove i 2014. godine. Riječ je o poslovima vrijednim 2,5 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.