NavMenu

"Aluminij" povezuje kineske ulagače sa BiH - Razmatraju se oblici saradnje

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.12.2013. 11:27
Komentari
Podeli

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfeng boravio je juče u pratnji predsjednika FBiH Živka Budimira i gradonačelnika Ljube Bešlića, u službenoj posjeti "Aluminiju", gdje ih je ugostio v.d. direktora Društva Vjekoslav Domljan, prenosi radio "Studio88".

Ambasador je iskazao zanimanje za stanje u "Aluminiju", raspitujući se za postojeće kapacitete, kvalitet i način plasmana proizvoda, ali i za mogućnosti dodatnog razvitka i rasta, sve s ciljem prepoznavanja načina za uspostavljanje direktne privredne suradnje s kineskim ulagačima.

- Kina je, prije tridesetak godina, krenula u razvitak otvaranjem prema svijetu. Tada smo pokušavali privući ulagače, a danas smo u stanju nuditi ulaganja. Upravo zato se zanimam za v aše težnje i planove, ali i za poteškoće s kojima se suočavate, jer je Kina danas tržišno ravnopravna zemljama Europe, a u BiH i u zemljama iz njezina okružja vidimo jako velike i zanimljive mogućnosti za ulaganja - izjavio je ambasador Chunfeng, podsjećajući na otvorene kineske kreditne linije, na 1 mlrd USD koje je njegova država spremna uložiti u razvitak zemalja jugoistočne Europe.

Vjekoslav Domljan istakao je da je "Aluminij" proizveo tri milijuna tona primarnog aluminija i koja će ove godine ostvariti čak polovicu od ukupne svjetske aluminijske proizvodnje. Upoznao ga je s vizijom oporavka i razvitka, ali i s tekućom problematikom "Aluminija", s naglaskom na gorući problem s visinom cijene električne energije u FBiH koju "Aluminij", sukladno zimskoj tarifi, sada plaća čak 65 EUR/MWh.

- Usporedbe radi, njemački "Trimet" struju plaća 35 EUR/MWh, a u cijelosti je oslobođen i troškova prijenosa, dok norveški proizvođači aluminija imaju trostruko nižu cijenu struje u odnosu na nas. "Aluminiju", ali i BiH u cjelini, nedostaju tehnološki parkovi, nedostaje nam visoki stupanj prerade koji vodi izvozu gotovih proizvoda, a ne sirovine. Visoki stupanj prerade dodanu vrijednost na tržištu uvećava deset do čak dvadeset puta i tu je naša šansa, ali za to nam treba rasterećenje na polju opskrbe električnom energijom.

- Kada bi BiH samo preslikala ono što je Njemačka učinila, u cijelosti oslobodivši proizvođače metala, kemikalija i sličnoga, troškova prijenosa struje, koji kod nas iznosi 7,5 EUR, cijelo bi ovo podneblje doživjelo gospodarski skok. Ukoliko i ta mjera izostane, onda svakako nitko ne će ubirati prihod od prijenosa jer, u ovim uvjetima, ne će biti "Aluminija", čime bi proces deindustrijalizacije ovoga područja bio završen - jasno je nastupio Domljan, upoznavši kineskog veleposlanika s činjenicom da vlasti u Republici Hrvatskoj, kao dionici u vlasničkoj strukturi "Aluminija", naglasak u strategiji oporavka mostarske tvornice stavljaju na nužnost traženja strateškoga partnera.

- Koliko sam upućen, Bosna i Hercegovina je, u proteklih osam mjeseci, ostvarila bolje ishode u izvozu električne energije, nego li u izvozu primarnog aluminija. Zar, u tomu svjetlu, ne bi bilo izvedivo da vaša država viškove struje ponudi "Aluminiju", prema nižim cijenama, i tako pokrene proizvodnju i kotač rasta ukupnoga gospodarstva, što bi dovelo do snaženja svih grana industrije, ali i ekonomije u cjelini - upitao je veleposlanik Chunfeng, na što mu je v.d. direktora Domljan kazao kako je to stvar zdrave logike i kako se ostaje nadati da će se bosanskohercegovački dužnosnici ugledati na kineske vlasti koje su podržale svoju aluminijsku industriju i učinile da Kina izraste u najvećega proizvođača, ali i najvećega svjetskog potrošača aluminija, čime je mogućnosti samostalno određivati tržišne uvjete i čuvati postojanom cijenu aluminija, a time i opravdanom ukupnu aluminijsku proizvodnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.