Izvor: eKapija | Srijeda, 04.12.2013.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Luka i Beograd na samo 30 minuta - Kako je izgledao prvi let kompanije "Air Serbia" na ovoj relaciji (FOTO)

(Foto: Teodora Brnjoš)

Ako bi ovih dana neki od nas počeli rekapitulaciju najvažnijih događaja u RS ove godine, onda bi se vijest da su se Banja Luka i Beograd konačno povezali aviolinijom zauzela zasigurno jedno od prva tri mjesta. Jer činjenica da je putovanje automobilom od oko 4 časa, ako se ide preko treće države, Hrvatske, zamjenio ugodan let od svega 30 min, onda to ne ostavlja mjesta ravnodušnosti.

U to se uvjerila ekipa novinara koja je poletila prvim letom "Air Serbie" od Beograda do grada na Vrbasu. Letilo se "Airbus"-om koji nosi naziv "Novak Đoković", istim onim kojim je promovisan i let ka Abu Dabiju u oktobru ove godine. A u novom avionu, putnik ne može a da se ne osjeća dobro. Saznajemo da se po novim pravilima srpske nacionalne kompanije, od sada putnicima obraćaju sa "Dragi gosti", pa vas to dodatno čini privilegovanim. "Upoznajte novo lice srpske gostoprimljivosti", slogan je kojim se reklamira "Air Serbia".

Neki od nas, valjda zbog profesionalne deformacije, pohrlili su da prelistaju "Air Serbia Review", zbog nekadašnje "Jat revije", koja se pamti po odličnim intervjuima, reportažama, fotografijama, tekstovima Moma Kapora... Isti kvalitet je zadržan, samo je novo ime.

Let je kratak, stjuardese jedva da mogu da stignu da posluže sve ono što je bilo pripremljeno za ovaj svečani događaj. Ali spretnosti nije nedostajalo, pa su tako svi uživali u tradicionalnim srpskim sendvičima, koji su bili uvertira za nešto kasniji hedonizam zvani "banjalučki ćevap plus 'Nektar' pivo".

O značaju novog povezivanja Banja Luke i Beograda ne treba puno govoriti. S obzirom na to da su ova dva grada privredno, kulturno, ekonomski upućeni jedan na drugi, onda svakodnevni letovi mogu samo dodatno da olakšaju život onima koji su često na ovoj relaciji. Već u povratku za Beograd u nedelju, sa novinarima i zvaničnicima Srbije, bilo je i ostalih putnika, što je potvrdilo riječi generalnog direktora "Air Serbie" Daneta Kondića da za ovu liniju itekako vlada interesovanje. A baš na njegovom licu nisu mogle da se sakriju emocije. Kondiću je ovo, kako je rekao po slijetanju na Mahovljane, na neki način povratak kući, jer su mu roditelji porijeklom sa Kozare.

Na Mahovljanima, vodeni top dočekao je prvi avion "Air Serbie". Carinicima je tog dana, čini se, bilo više posla nego obično. Jer, sa banjolučkog aerodroma je do 1. decembra letio samo "BH Airlines"-ov avion do Ciriha. Već od 2. decembra, još novih putnika čekiraće karte ka prestonici Srbije, neki samo do Beograda, drugi ka ostalim destinacijama Evrope i svijeta. Tako će građani RS, sletanjem u Beograd, dalje imati mogućnost da lete ka Parizu, Amsterdamu, Pragu, Rimu, Milanu, Kopenhagenu, Štokholmu, Štutgartu, Dizeldorfu...

(Foto: Teodora Brnjoš)

Istorijiski dan za turizam RS i Banja Luke

- "Aerodrom Banja Luka", Vlada RS, Turistička organizacija RS su više od godinu dana intezivno radili na tome da se osposobi aerodrom. Ranije smo imali pregovore sa grčkim ambasadorom koji je prenio zainteresovanost da jedna njihova privatna avio kompanija uspostavi liniju Banja Luka-Solun ili Banja Luka- Atina. Međutim, sa aspekta komercijalne opravdanosti, nisu našli interes. Ali, veza sa Beogradom je istorijska. Mi smo već preko "Air Serbie" rezervisali karte za sajmove u Beču, Pragu, Briselu. Veliku korist očekujemo od ove linije, s obzirom na to da smo one koji posjete naše štandove na svjetskim sajmovima upućivali na aerodrom u Beogradu, Zagrebu ili Dubrovniku – rekla je za portal "eKapija.com" direktorka Turističke organizacije RS Nada Jovanović.

Impresije je sa nama podjelio i direktor Turističke organizacije grada Banja Luka Ostoja Barašin.

- Proteklih godina smo dobili autoput, što je olakšalo dolazak turista, ali otvaranje ove avio linije dalo je novu dimenziju, i mi ćemo učiniti sve da promovišemo letove, i da razvijemo kulturu letenja. Očekuje nas promocija Banja Luke u zapadnoj Evropi, pa će vijest da "Air Serbia" leti ka Banja Luci biti svakako značajna za sve turiste koji žele doći – rekao je Barašin.

Kako je urednik "Air Serbia Review" doživio grad na Vrbasu

- Ono što me je najviše privuklo dok sam boravio u Banjoj Luci bilo je obilje nedirnute prirode svuda u okolini, tik uz obode grada, i prije svega rijeka Vrbas i slapovi rijeke Krupe. Dok sam stajao na obali Vrbasa, moj domaćin iz Turističke organizacije Dražen Brdar govorio mi je kako dječaci u tom gradu ne mogu biti primljeni u društvo niti se smatrati odraslima, ukoliko s mosta ne skoče u modrozelenu rijeku. A voda je hladna toliko da čak i ljeti ne prelazi 15 stepeni celzijusovih.

Ćevapi koji se nisu smjeli propustiti

Pojedini novinari rekoše kako nikad nisu posjetili Banja Luku, a oni koji jesu, znali su da će ih opet Banjalučani dočekati kao pravi domaćini. Spontano, nenametljivo, iskreno i sa mnogo smjeha. Ovog puta, glavne uloge pripale su zaposlenima u Turističkoj organizaciji Grada Banja Luka. Jeste da bi bilo idealno da je bio sunčan dan, kako kažu, ali na tmurno vrijeme nismo se puno žalili. Sem toga, trebalo je uskladiti tri protokola tog dana, pa smo užurbano prošli autobusom kroz grad i konačno dočekali čuvene ćevape. A gdje su ćevapi, tu je i luk, tako da smo u povratku za Beograd svi ponijeli na sebi isti miris. Reklo bi se, nikom nije smetalo. Život čine male stvari.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.