Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 03.12.2013.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnivanje firme u RS za samo tri dana - Registracija košta od 150 do 200 KM, početni kapital 1 KM

Novi jednošalterski sistem registracije firmi u RS već je prvog dana primjene izazvao pojačan interes potencijalnih privrednika koji su se juče (02. novembar 2013.) u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) raspitivali o bržem i jeftinijem načinu započinjanja biznisa.

U APIF-u su potvrdili da su do 12 časova dobili oko 20 zahtjeva za registraciju i preregistraciju firmi, uz četrdesetak informativnih upita.

Novinar "Nezavisnih" se na licu mjesta, u banjolučkoj jedinici APIF-a, uvjerio da je otpočeo novi sistem registracije poslovnih subjekata "sve na jednom mjestu" (one stop shop), gdje proces otvaranja firme treba da bude završen za tri, umjesto dosadašnja 23 dana, uz daleko manje troškove.

Osim toga, skraćeni su i ostali postupci za privrednike koji su ranije započeli proceduru registracije. Jedan od njih je Nenad Kosorić, privrednik iz Han Pijeska, koji je izjavio da je APIF-u dostavio sudsko rješenje o registraciji, popunio obrazac i dobio potvrdu u roku od 10 minuta.

- Ranije je procedura bila komplikovanija, na dobijanje potvrde čekalo se dan-dva. Posebna povoljnost je da za ovu uslugu nisam morao ništa platiti, dok je ranije postojala taksa - istakao je Kosorić.

Novi sistem se odvija na način da se zainteresovana osoba za registraciju firme, nakon notarske obrade ili ovjere osnivačkog akta, obraća jednoj od 11 poslovnih jedinica APIF-a (Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Doboj, Modriča, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo, Sokolac, Trebinje i Foča).

U APIF-u kažu da će sada oni, umjesto stranke, obaviti komunikaciju s nadležnim sudom, Poreskom upravom i Zavodom za statistiku, te da se kompletan postupak mora okončati u roku od tri radna dana.

Jelena Ćetković, direktor APIF-a, kazala je da je setom reformskih zakona broj procedura za registraciju firme smanjen sa 11 na tri do pet, ističući da su ukinute sudske i administrativne takse.

- Sve ovo bi trebalo da dovede do povećanja broja registrovanih privrednih subjekata u RS - kazala je Ćetkovićeva najavljujući da će Vlada RS tokom iduće godine uspostaviti i sistem registracije firmi putem interneta.

Ona je ukazala da će reformama u oblasti poslovne registracije prvi put biti uspostavljen jedinstven registar privrednih subjekata.

- Do sada smo imali poreski, sudski i statistički registar. Sada ćemo na jednom mjestu imati pravu sliku o privrednim subjektima u RS. Po vrstama djelatnosti moći ćemo da vidimo čime raspolažemo i da na osnovu toga pravimo ekonomske politike - naglasila je Ćetkovićeva.

U Privrednoj komori RS ocijenili su da će se jednošalterski sistem poslovne registracije uveliko odraziti na poslovnu zajednicu kroz značajnije privlačenje stranih, ali i domaćih investitora.

Vladimir Blagojević, portparol te institucije, rekao je da su godinama isticali neophodnost reforme registracije poslovnih subjekata, s ciljem pojeftinjenja i pojednostavljivanja registracije.

On je kazao da je neophodno dalje raditi na rasterećenju privrede, ukidanju niza i fiskalnih i parafiskalnih nameta, što bi omogućilo da se novoformirano preduzeće izbori za svoj položaj na tržištu.

- Kroz smanjenje opterećenja privredi, prelazak na jednošalterski sistem registracije preduzeća imalo bi svoj puni efekat - naveo je Blagojević.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu grada Banjaluka, kazao je da registracija preduzetništva ostaje u lokalnim zajednicama, s tim da će one imati obavezu da svaki mjesec šalju bazu registrovanih preduzetnika u APIF.

On je rekao da će na ovaj način moći lakše da se prati struktura preduzetnika i da li oni izvršavaju svoje obaveze, a biće omogućeno i lakše uvezivanje s Poreskom upravom i drugim institucijama.

Komljenović je naveo da je u Banjoj Luci registrovano oko 5.000 preduzetnika, ali da taj broj varira iz dana u dan.

- U ovoj godini smo imali više prijavljenih nego odjavljenih preduzetnika i to su pozitivni pomaci u privrednom ambijentu Banja Luke - istakao je Komljenović.

Giljotina troškova

Registracija za najjednostavnija privredna društva, kao što je jednočlano društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), sada košta od 150 do 200 KM, umjesto dosadašnjih 1.530 KM, dok je osnivački kapital sa 2.000 KM smanjen na 1 KM.

Zakonom je ukinuta taksa za prvo osnivanje, kao i upis dijelova privrednog društva ili drugog subjekata upisa, čime su "srezani" raniji troškovi koji su se kretali od 500 do 800 KM.

Ukinute su, takođe, administrativne takse i umanjene notarske naknade. Za jednočlana d.o.o., osnivačka akta samo se notarski ovjeravaju, pa ovaj trošak umjesto 351 KM iznosi 3,5 KM za fizičko i 45 KM za pravno lice. Umanjena je, takođe, naknada notara za obradu osnivačkih akata sa 300 KM plus PDV na 200 KM plus PDV.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 02. novembra 2013.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.