NavMenu

Velika pobjeda za Dinarski luk - Države regiona zajednički će unaprijediti održivi razvoj

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.12.2013. 16:04
Komentari
Podeli

Zvaničnim usvajanjem dokumenta "Big Win for Dinaric Arc", na kojemu su udruženim snagama mjesecima radili WWF, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i IUCN Međunarodna unija za zaštitu prirode, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, pokrajina Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija prihvatile su danas u Budvi obavezu daljeg zajedničkog rada na unapređivanju zaštićenih područja, saopšteno je iz WWF-a.

Današnji događaj, koji je uz ministre i predstavnike nadležnih ministarstava iz regije u Budvi okupio i predstavnike Europske komisije predvođene povjerenikom za okoliš, gospodinom Janezom Potočnikom, službena je potvrda da zemlje Dinarskog luka rade na osnaživanju suradnje na području zaštite prirode i održivog razvoja. Osnivanje trilateralnih prekograničnih područja između Albanije, Crne Gore, pokrajine Kosovo i Makedonije, kao i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, tek su neke od značajki navedenih na današnjoj svečanosti nazvanoj "Big Win for Dinaric Arc" (velika pobjeda za Dinarski luk).

- Regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ju je identificirao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost - rekao je generalni direktor WWF-a Jim Leape na svečanosti u Budvi.

- WWF čestita svim uključenim vladama na njihovom odabiru dugoročnih ciljeva povezanih s održivim razvojem umjesto opredjeljivanja za kratkoročne ekonomske koristi.

U narednih pet godina ministarstva su se obvezala zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, kao i procijeniti ekonomsku vrijednost svog prirodnog bogatstva, uključivanjem ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku suradnju. Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo financiranje zaštićenih područja u regiji. To uključuje i planove za izgradnju održivog turizma u tim područjima kroz narednih pet godina.

- Priroda ne poznaje nacionalne granice – cilj IUCN-a je da isti princip prate planovi zaštite prirode i razvoj politika u regiji - istakao je Boris Erg, direktor IUCN Programskog ureda za jugoistočnu Europu.

- U tom smislu, ovaj događaj je značajan korak ka jačanju institucionalne suradnje i stvaranju regionalne platforme koja će pomoći usuglašavanju standarda u zaštiti prirode. Jačanje regionalne suradnje nadležnih institucija temelj je dugoročne zaštite živog svijeta i održivog korištenja prirodnih resursa.

Dinarski luk najbogatije je područje vodom na Sredozemlju te "krije" najveću europsku prašumu i zdrave populacije velikih zvijeri poput medvjeda, risa ili vuka. Regija se ponosi drugim najdubljim kanjonom na svijetu a dom je i za više od 5000 jedinstvenih vrsta.
.
- WWF je ponosan zbog podrške zemljama regije Dinarskog luka u razvoju mreže gotovo 80 zaštićenih područja, poznatije pod nazivom "Parkovi Dinarskog luka" - rekao je direktor WWF Mediteran Paolo Lombardi.

- Ta prekogranična suradnja prva je ovoga tipa u regiji i trebala bi omogućiti razvoj održivog turizma u Dinarskom luku.

"Big Win for Dinaric Arc" nastavak je dogovora postignutog 2008. godine između 6 zemalja. Od tada je ispunjeno više od 80% dogovora unutar svake zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.