NavMenu

Da li mesari podvaljuju konjsko meso?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.12.2013. 09:50
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Konji koji su prošle godine ukradeni sa planinskih pašnjaka u okolici Goražda, prema informacijama istražitelja, najvjerovatnije su završili u industriji prerade mesa, a potom i na tržištu hrane u Bosni i Hercegovini, piše "Dnevni avaz", a prenosi "Radio Sarajevo".

Istražitelj Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nijaz Drakovac saopćio je ovom listu frapantne podatke o organiziranom lovu na konje i surovosti krajnjih kupaca prema životinjama, koji se u ovom kraju ni u ratnom periodu, u vrijeme najveće gladi, nisu koristile u ishrani.

- Na osnovu informacija koje imamo, te su životinje uglavnom završavale u klaonicama u Visokom. Nijednog živog konja nismo našli, a informacije koje smo operativnim radom dobivali, ukazale su na to da su uglavnom prodavani na stočnim pijacama i potom išli u klaonice - tvrdi Drakovac.

Dževad Drugovac iz Brdarića kod Prače jedna je od žrtava konjokradica. Krajem ljeta prošle godine ukrali su mu tri konja u vrijeme ispaše na planinskim pašnjacima Borovca i Rude Glave.

- Konje smo nekada držali kao osnovno sredstvo za rad, ali od kada su stigle mašine, zadržao ih je samo onaj ko je volio te životinje. Nakon što smo saznali da nedostaje konja u ergeli, kada smo ih potražili na ispaši, ostali smo šokirani da su ukradeni. Prema onome što čujem, otišle su u klaonice i mesare - kaže Drugovac.

Tragajući po Borovcu sa drugim poljoprivrednicima iz okoline Goražda, pronašao je tragove gdje su konji hvatani i tovareni na kamion.

- Šta je bilo gore, to je pokradeno. U ljetnom periodu bila je atrakcija pored planinarskog doma na Rudoj Glavi vidjeti krdo konja, ali ove godine nijednog nije bilo - ističe Drugovac.

Dok je vladala prava pomama za konjima MUP-u BPK prijavljena je krađa tridesetak grla.

Konji su hvatani u rejonima Presjeke kod Ustikoline i Orahovica i Kacelja iznad Goražda, a za njihov transport prema Hadžićima kamionima i kombi vozilima služila je putna komunikacija preko Grepka i Igmana.

Krađe konja istovremeno su se dešavale i u okolici Foče, Sokoca, Rogatice, na Nišičkoj visoravni.

Tužilaštvo BPK podnijelo je krivičnu prijavu i u toku je sudski proces protiv pet osoba, od kojih je jedna izuzeta iz optužnice nakon što je pristala biti svjedok tužilaštva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.