NavMenu

Za državnu kasu BiH 8 mil KM manje nego u 2013. godini

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 02.12.2013. 16:06
Komentari
Podeli
Planirana dobit Centralne banke BiH u 2014. godini, koja ide u državni budžet, manja je za 8 mil KM od ovogodišnje i trebalo bi da bude 10 mil.

U Nacrtu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koji je 19. novembra usvojen u Vijeću ministara, istaknuto je da su smanjeni prihodi iz dobiti od Centralne banke rezultat preliminarne procjene koju je ova banka dostavila u septembru. Iz Centralne banke tvrde da je planirana manja dobit posljedica ekonomske krize i njenog uticaja na finansijska tržišta, mada su predstavnici Misije MMF-a sredinom novembra u Sarajevu saopštili da su "smanjeni stresovi na finansijskom tržištu Evrope".

- Najduža ekonomska kriza u istoriji uveliko utiče na stanja na finansijskim tržištima, a trenutna situacija je takva da ne omogućuje prihode na razini onih od prije nekoliko godina, to jest iz vremena od prije izbijanja svjetske ekonomske krize - odgovorio je Igor Soldo, portparol Centralne banke BiH.

On je precizirao da je Evropska centralna banka spustila kamatnu stopu na najniži nivo u istoriji.

- Uzimajući u obzir sve navedeno, kao i čitav niz drugih okolnosti koje determiniraju prihodovnu stranu finansijskog plana, prihodi su planirani u manjem iznosu nego proteklih godina - istakao je Soldo, dodavši da sve ovo "ne znači da će prihodi i biti ostvareni u planiranom obimu, nego u zavisnosti o stanju navedenih parametara mogu biti veći ili manji".

Svjetska ekonomska kriza počela je 2009. godine, a samo godinu kasnije iz dobiti Centralne banke BiH u državni budžet uplaćeno je oko 19,9 mil KM. Naredne dvije godine ta dobit je rasla, da bi dio koji u ovoj godini ide u budžet institucija BiH spao na 18 mil KM.

Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu, smatra kontradiktornim podatke o manjoj dobiti i njihovo povezivanje sa krizom, jer i Svjetska banka i MMF govore o ekonomskom oporavku BiH.

- Nejasno je sve to jer su prihodi iz dobiti Centralne banke bili mnogo veći u jeku ekonomske krize u odnosu na te koji su planirani za 2014. godinu. Nisam sigurna ima li to smanjenje dobiti veze sa podmirivanjem većih potreba entitetskih budžeta - izjavila je Hadžiahmetović, koja je i poslanik SBiH u parlamentu BiH, koji treba da odobri državni budžet.

Njen kolega sa Ekonomskog fakulteta Ano Domazet i poslanik SDP-a u parlamentu u BiH kaže da prihodi Centralne banke zavise isključivo od stanja na međunarodnim tržištima novca gdje stalno padaju kamatne stope na depozite i ne zavise od ekonomskih pokazatelja BiH, koji bilježe blagi rast.

- Prihodi Centralne banke BiH ostvaruju se od plasmana njenih rezervi, a trenutno u svijetu vlada politika jeftinog novca, male su kamate kako bi se stimulisao ekonomski oporavak - objasnio je Domazet.

Napominje i da je CB specifična organizacija sa svojim prihodima i rashodima sa čijom dobiti entiteti nemaju ništa nego se njen dio usmjerava u državni budžet, a dio u kapital banke, čime ona jača svoju stabilnost.

Zadatak banke

Iz Centralne banke BiH podsjećaju da je ovo u osnovi neprofitna organizacija čija je osnovna zadaća održavanje monetarne i finansijske stabilnosti, a ne ostvarivanje dobiti.

Uprkos tome, istakli su, banka je u proteklom trogodišnjem razdoblju (2010-2012. godina) u budžet institucija BiH uplatila oko 68 mil KM.

Uplate dobiti CB u budžet institucija
u BiH

2010. godina - 19,91 mil KM

2011. godina - 27,56 mil KM

2012. godina - 20,48 mil KM

2013. godina - 18 mil KM (plan)

2014. godina - 10 mil KM (plan)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.