NavMenu

Gradnja banje "Guber" u Srebrenici na čekanju - Problem u koncesiji za eksploataciju vode

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.12.2013. 16:05
Komentari
Podeli

Iako banja "Guber" s ljekovitim izvorima predstavlja najznačajniji potencijal za razvoj turizma na području općine Srebrenica, izgradnja i adaptacija banjskih kapaciteta, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mjesta u ovoj općini, obustavljena je zbog sudskih sporova, izvještava Federalna televizija.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da su Srebrenica i banja "Guber" "kao duša i tijelo", da jedno bez drugog ne može funkcionirati, te da se u Srebrenici bez banje "Guber" ne vidi perspektiva u bilo kojem aspektu života.

Naglašava da se radovi mogu nastaviti, ali je suštinski problem u koncesiji za eksploataciju vode.

- Sada je dodijeljena koncesija predmet sudskog spora, za koji se nadam da će biti uskoro riješen u našu korist. Smatram da je sve ovo proizvod političke pohlepe koja vlada u BiH - smatra Duraković.

Potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić nije optimističan kada je u pitanju izgradnja banje "Guber".

- Mislim da bi bilo dobro da oživi banja "Guber", međutim, male su šanse. Politika iz Banje Luke je učinila svoje i veoma su male šanse da Banja oživi i razvije Srebrenicu - mišljenje je Fejzića.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović kaže da Banja "Guber" treba da bude okosnica razvoja Srebrenice, ali smatra da je pitanje izgradnje politički problem.

- Općina je po meni trebala da kupi Argentariju ili Domaviju (dva stara hotela s medicinskim stacionarom korištena prije rata), da ponudi partnerski ugovor Vladi i da se riješi to pitanje. Išlo se nekim drugim tokom, kao i oko nekih drugih resursa koji su ovdje bili i sad optužuju Vladu RS-a da je kriva, što uopće nije tačno. Ovo je politički problem - ustvrdio je Pavlović.

Savjetnik načelnika za društvene djelatnosti i javni servis Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović smatra da Banja "Guber" treba da nastavi rad da bi bila ispoštovana strategija razvoja općine Srebrenica.

- Institucije iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine moraju ići ka tome da se nastavi izgradnja banje "Guber". Izgradnjom Banje, općina Srebrenica bi ostvarila svoje prihode i slika Srebrenice bi bila izmijenjena - naglašava Maksimović.

Ljekovitost "Guber" vode utvrđena je još početkom 19. stoljeća, posebno za kožne bolesti poput gube (lepra) koja je bila raširena u Austrougarskoj monarhiji.

Po riječima doktora Almira Pašagića, koji je radio naučne analize i ekspertize "Guber" vode, ova voda sadrži visoku koncentraciju mangana, bakra, kao i drugih elemenata koji pomažu resorpciju željeza u krvi.

Naglašava da se konzumiranjem "Guber" vode, za samo mjesec dana, u potpunosti regeneriše krvna slika, pozitivno utiče na eritrocite, leukocite i trombocite.

Kako javlja FTV, lokalne vlasti u Srebrenici očekuju mnogo od projekta izgradnje banje "Guber", što bi ovaj grad učinilo poželjnijim za život i privuklo veći broj mladih ljudi da se vrate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.