Izvor: eKapija | Petak, 29.11.2013.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održani "Dani Srpske u Srbiji"

Beograd (Foto: Suzana Obradović)

Krajem novembra Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji realizovalo je po prvi put projekat "Dani Srpske u Srbiji" u okviru koga su održane dvije manfestacije u Beogradu: "Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje" 19. i 20. novembra i Veče savremenog kratkometražnog filma Republike Srpske 26. novembra.

- Vjerujem da su mladi ljudi u Srbiji kroz manifestaciju "Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje", gdje smo im predstavili ustavno-pravni okvir i status Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i u svijetu, njene privredne, kulturne i sve druge mogućnosti, kao i različite političke pritiske kojima Srpska uspješno odoljeva, stekli pravu predstavu o Srpskoj. Slični programi odvijaće se i u Nišu početkom decembra, pa kasnije u Novom Sadu, a sljedeće godine radićemo i na tome da studenti iz Srbije dođu u posjetu studentima u Republici Srpskoj - rekao je Mlađen Cicović direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

U okviru obje manifestacije održana je prezentacija turizma Republike Srpske, tj. predstavljanje destinacija i ljetnog i zimskog turizma, a sve uz degustaciju vina iz Srpske i pružanjem osnovnih informacija o geografskom porijeklu i plasmanu u regionu i svijetu.

Nakon političkog, duhovnog, kulturnog, naučnog i privrednog predstavljanja Republike Srpske mladima Srbije upriličeno je i Veče savremenog kratkometražnog filma Republike Srpske gde je predstavljena mlada kinematografija RS i autori tri kratkometražna filma: Marko Šipka ("Vrijeme"), Nemanja Savanović ("Balkanski vitezovi") i Marko Bilbija ("Stepenište").

- Već smo počeli pripreme za realizacije projekta "Dani Srpske u Srbiji" u 2014. godini, kada ćemo imati susrete i privrednika i umjetnika i predstavnika prosvetno-naučne djelatnosti i tribine i razgovore o političkim, društvenim i svim drugim temama. Vjerujem da će i sledeće, i mnogo godina potom Republika Srpska imati ovde i šta da kaže i šta da pokaže.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.