NavMenu

Kada se vaš paket smije otvoriti na carini?

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.11.2013. 16:02
Komentari
Podeli
Prošla su vremena kada smo iz inostranstva dobijali prehrambene pakete. Danas uglavnom u zemlju stižu pošiljke sa robom koju smo sami naručili putem intereneta. Takva roba prolazi carinu, a RTV "Slon" otkriva u kojim slučajevima paket na carini smije biti otvaran i pregledan.

Procedura prispjeća paketa sa robom koju naručujemo preko interneta ili robom koju nam neko šalje, obavlja se u skladu sa Zakonom o carinskoj politici u BiH i svim ostalim važećim propisima. Prema tim aktima, od obaveze plaćanja carine oslobođeni su svi državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti, a u pitanju je roba nekomercijalnog karaktera u vrijednosti do 50 KM.

- Ovdje se isključuju predmeti kao što su alkoholni proizvodi, parfemi i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Inače oslobađanje u vrijednosti od 50 KM može se ostvariti jednom u toku nedjelje - kazao je za RTV Slon Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Sve što prelazi vrijednost od 50 KM trebao bi biti predmet carinjenja uvoza pošiljki u BiH. Carinska služba koja radi pri poštama u našim gradovima ima mogućnost, i u skladu sa analizom rizika, vrši detaljnu kontrolu određenih pošiljki.

- Mi između ostalog imamo i skener gdje se pošiljke provlače pa se vidi praktično šta se u pojedinim pošiljkama nalazi, i u skladu sa analizom rizika i detaljnim pregledom pošiljki one se otvaraju i ukoliko vrijednost robe koja se nalazi u pošiljkama prelazi 50 KM, tada se lice koje je naručilo takvu robu obavještava o preuzimanju iste putem poštansko-carinske deklaracije - pojašnjava Kovačević.

Ukoliko je roba naručena od pravne osobe iz inostranstva, tada se plaća stopa carine u skladu sa carinskom tarifom BiH u zavisnosti o vrsti robe, 5, 10 ili 15 %. U obračun za osnovicu carine ulaze svi zavisni troškovi kao što su na primjer transport, osiguranje i slično. Nakon toga, sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a.

Roba ne smije biti komercionalnog karaktera što znači da vrijednost ne bi trebala preći 1500 KM. Svi oni koji smatraju da su njihova prava na bilo koji način ugrožena imaju mogućnost da izlažu žalbu u predviđenom roku i to nadležnom regionalnom centru za indirektno oporezivanje, odsjeku za carine, navodi RTV "Slon.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.