Izvor: eKapija | Srijeda, 27.11.2013.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I BiH ima svoje "poslovne anđele" - BIZOO projekat mladim preduzetnicima obezbjeđuje prostor, mentore, tehnologiju i kontakte

(Foto: b)
Da bi neko pokrenuo start up kompaniju, odnosno da bi neka poslovna ideja došla do novca, prvenstveno treba da ima jak i pouzdan tim, zatim da uradi istraživanje tržišta i tržišnog potencijala, te da razvije prototip kako bi dokazala koncept investitorima, kaže u razgovoru za portal "eKapija.com" Selma Šehić, projekt menadžer u Centru za zapošljavanje mladih – YES.

Ovih dana možemo čuti priče kako u BiH itekako ima prostora za investiranje. Ako tome dodamo činjenicu da je mnogo mladih ljudi koji imaju ideju o pokretanju biznisa, a nemaju početni kapital, jasno je da i naša zemlja vapi za investitorima.

"Poslovni anđeli" ili "anđeli investitori" su osobe koje ulažu sredstva uglavnom u mlade kompanije na početku razvoja, kao i u projekte i ideje potencijalnih preduzetnika.

- Da bi neko postao "poslovni anđeo", potrebno je da ispunjava određeni set kriterija ili da posjeduje iskustvo u investiranju ili da iza sebe ima dokazan uspješan biznis ili nekoliko uspješnih biznisa – objašnjava Šehić.

Uz BIZOO do "poslovnih anđela"

BIZOO (Business Innovation Zoo) je start up akcelerator, usko vezan za mrežu poslovnih anđela investitora ("BIZOO Angels") sa velikom mrežom lokalnih i internacionalnih mentora i "anđela investitora", sa sjedištem u Sarajevu.

Kako priča Šehić iz Centra za zapošljavanje mladih – YES, BIZOO je namijenjen svim ljudima koji imaju realnu poslovnu ideju, registrovanim biznisima, kao i malim i srednjim preduzećima.

- BIZOO ima viziju da pomogne uspostavljanju i izgradnji održivog ekosistema za start up-e i mala i srednja preduzeća. Projekat akceleratora i izgradnje mreže anđela investitora ("BIZOO Angels") podržao je USAID – kaže Šehić i dodaje da "Event menadžment", kao dio BiZOO projekta, dodatno afirmiše održivost start up ekosistema.

Tako je BIZOO ponosni organizator mnogih značajnih internacionalno priznatih događaja poput: Google Bootcamp Sarajevo 2012, Startup Weekend Sarajevo 2012, Let’s Move – Women in Entrepreneurship Conference 2013, Google CodeLab 2013, Startup Weekend Sarajevo 2013, Bizoo Pitch Party i drugih.

Kako funkcioniše BIZOO?

BIZOO kao prvi biznis start up akcelerator u BiH usmjeren je, dakle, na obučavanje mladih preduzetnika da počnu svoje poslovne poduhvate i da im se pruži prvi krug mentorstva i organizacione podrške.

- Program akceleracije poslovnih ideja se održava tri puta godišnje u trajanju do tri mjeseca. Početak svakog ciklusa predstavlja otvoreni i javni poziv za učešće. Najbolje poslovne ideje koje pobijede na konkursu dobijaju pravo na učešće u tromjesečnom ciklusu ubrzanja razvijanja poslovne ideje gdje imaju pristup najsavremenijim tehnologijama, metodama i stručnjacima iz devet standardiziranih i specifičnih oblasti poslovanja i start up-a – objašnjava za "eKapiju" Šehić i dodaje da je ciklus akceleracije završava velikim "Demo Danom" gdje start up-ovi imaju priliku da prezentuju svoje poslovne ideje potencijalnim investitorima.
Potom nastupaju "poslovni anđeli", odnosno BIZOO mreža anđela koja će uložiti finansije u već provjerene poslovne ideje.

- "BIZOO Angel Network" je dio BIZOO programa čiji je cilj omogućavanje investitorima – anđelima, da investiraju u provjerene i konkurentne projekte, te da imaju ekskluzivan pristup najboljim poslovnim idejama i inovacijama iz sfere informacijskih tehnologija, usluga i kreativnih industrija. BIZOO mreža anđela okuplja najetabliranije i najeminentnije poslovne ljude, investiore i stručnjake iz regiona.

Ono što je potrebno start up preduzetnicima da bi krenuli u realizaciju ideje jesu motivacija i želja za uspjehom, navodi Šehić, jer BIZOO pruža sve uslove za optimalni razvoj biznisa kao što su prostor, mentori, tehnologija i kontakti.

- Uspjeh start up kompanije kao i njen razvoj i rast najviše zavisi od preduzetnika i načina na koji oni iskorišćavaju resurse.

(Foto: b)

Šta je privlačno "anđelima"?

Projekt menadžer u Centru za zapošljvanje mladih – YES kaže da svaki investitor ima svoje preferencije, bilo da se radi o sektoru u kome start up kompanija želi da posluje ili samim prezentacijskim vještinama.

- Ono na šta je potrebno obratiti pažnju je prvi utisak, tačnije prezentacija i artikulacija poslovne ideje. Nakon što se "probije led", investitore najviše zanima tržište, tržišni potencijal, kupci, realna potreba za proizvodom i finansijski plan.

Saradnja sa "Google"-om

BIZOO je partner američke kompanije "Google Inc." na njihovom projektu "Google Developers" za balkansku regiju. Saradnja sa "Google Inc." je nastala u avgustu 2013. godine nakon što je BIZOO organizovao drugi po redu Startup Weekend Sarajevo.

- "Google" je inače "Galactic sponsor" Startup Weekend-a i ovaj put su željeli čuti o start up inicijativama koje nisu u vezi sa Startup Weekend-om, a koje postoje u regionu. BIZOO akcelerator program je u to vrijeme bio tek formiran i "Google" je odlučio da podrži svaku start up kompaniju koja bude primljena u program sa 20.000 USD u "Google" uslugama. Mi smo u ovom trenutku spojili 9 start up kompanija iz prvog ciklusa sa "Google"-om i namjeravamo to činiti i u budućnosti – govori nam Selma Šehić.

Sve poslovne ideje su u procesu realizacije s obizirom da se tek stiglo do sredine programa, rekla je Šehić uz objašenjenje da, bez obzira na fazu u kojoj se nalazi neka startup kompanija, BIZOO pruža sve dodatne informacije kako bi se pomoglo toj kompaniji da posluje brže i bolje.

Među skorijim planovima BIZOO programa, ističe se povezivanje prvog start up akceleratora u BiH sa Bosancima u Hercegovicma u dijaspori.

- Planirana je organizacija još događaja i aktivnosti koje su u vezi sa BIZOO-om, kao i jačanje BIZOO Angels mreže, a trenutno se povezujemo sa Bosancima i Hercegovcima koji žive u dijaspori kako bi im pokazali interesantne projekte vrijedne investiranja.

Vedrana Džudža

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.